Romániát sem kíméli a télies időjárás

MTI/iho   ·   2017.04.19. 17:34

Szerdán ismét téliesre fordult az idő Romániában. Egy kidőlt fa az ország legforgalmasabb vasútvonalán, a Brassó és Bukarest közötti szakaszon bénította meg a közlekedést szerda kora délután, Predeal térségében, ahol óránként több mint hatvan kilométeres sebességgel fúj a szél. A Barcarozsnyó (Rasnov) és Brassópojána (Poiana Brasov) közötti országutat is lezárták, miután az erős szél két fenyőt döntött az úttestre. Szünetel a vasúti közlekedés a Hunyad megyei Petrozsény (Petrosani) és Piski (Simeria) közötti szakaszon is, miután a szélvihar egy kiszáradt fát döntött a vasúti pályára. Az Olténiát Erdéllyel összekötő útvonalon eddig is forgalomkorlátozás volt érvényben és a két sínpár közül csak az egyik volt járható, az április 8-i vonatbaleset miatt, amikor egy fék nélkül maradt tehervonat zuhant a szakadékba a két mozdonyvezető halálát okozva. A román hírtelevíziók jelentése szerint a Gorj megyei Ranca üdülőtelep térségében tíz centiméteres hóréteg hullott, és emiatt - bár folyamatosan tisztítják - a térséget átszelő 67C országúton akadozik a közlekedés. A hegyi csendőrség arra kéri a turistákat, hogy a Hunyad megyei hegyekben maradjanak a menedékházak közelében, nem induljanak útnak. A Valcea megyei Romani csúcs közelében szerdán hét krajovai turistát, köztük két gyereket kellett kimenteni a hó fogságából, akik az éjszakát egy menedékházban töltötték. A román belügyminisztérium négyezer alkalmazottját: kétezer tűzoltót, ezerhétszáz közlekedési rendőrt és háromszáz hegyi csendőrt mozgósították a rossz idő okozta gondok leküzdésére. A minisztérium közleménye kiemelte, hogy a közlekedési rendőröket nem azért vezényelték ki, hogy megbírságolják a téligumi nélkül közlekedő autósokat, hanem hogy segítsék őket elkerülni a veszélyes útszakaszokat. A szerdán életbe lépett romániai figyelmeztetés péntekig tart. A havazás elsőként a Románia nyugati és déli részén fekvő Krassó-Szörény, Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges megyéket érinti. A szél helyenként a nyolcvan-száz kilométeres óránkénti sebességet is elérheti. Szerda estétől a havazás több kelet-, dél-romániai és erdélyi megyére, közöttük Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megyére is kiterjed. A délkeleti országrészben áradásoktól is tartanak a lehulló nagymennyiségű csapadék miatt, amely helyenként a négyzetméterenkénti ötven-hatvan litert is elérheti. A meteorológusok leghamarabb a hétvégén számítanak felmelegedésre Romániában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Közút Zöldút Logisztika Szállítmányozás Haszonjármű Alternatív hajtás

Duplájára növelt, bioüzemanyaggal hajtott kamionflottával érkezett a DHL a Hungaroringre, a Forma–1-es hétvégére

iho   ·   2024.07.18. 19:05

Az idei szezonban a bioüzemanyaggal üzemelő kamionok száma több mint kétszeresére, összesen harminchét kamionra nőtt az európai szakaszon. Minden egyes kamion átlagosan nyolcvanhárom százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a dízelüzemű társaikhoz képest.