Roncsok messze délen az Indiai-óceánon: megvan a 777-es?

iho   ·   2014.03.20. 09:41
cim

A lehető legnehezebb lehetséges kutatási területen, az Indiai-óceán déli részén fedeztek fel ausztrál műholdak két olyan roncsdarabot, amely esetleg származhatott a MalaysiaAirlines eltűnt gépéről.

A bejelentést az ausztrál miniszterelnök tette: mint korábban beszámoltunk róla, amióta kiderült a gép ACARS-jelzéseiből, hogy a 777-es Malajzia térségétől még akár hétórányi repülésre is eltávolodhatott, Ausztrália vállalta ennek a hatalmas övezetnek az átfésülését. Az ausztrálok felfedezése után Kuala Lumpurban tartott sajtótájékoztatón az derült ki, hogy az Indiai-óceán déli térségeire bizonyos újabb, nem részletezett, műholdon vett jelzések alapján fókuszált a kutatás.

Gyanús tárgy az óceán felszínén: az ausztrálok szerint lehet gépdarab, de lehet akár hajóról leesett konténer is

A két roncsdarabról az ausztrál miniszterelnök számolt be, a műholdfotókon március 16-án tűntek fel a darabok, szemlátomást úsznak a felszínen, időnként el-eltűnnek, ahogy a hullámok átgörögnek rajtuk. Hosszúságuk megközelítőleg 24 méter, és noha Tony Abbott kormányfő hangsúlyozta, nem bizonyítható, hogy valóban az utasszállító darabjai, az ausztrál kormány hajókat és repülőgépeket küldött a kérdéses övezetbe, sőt, egyes hírek szerint egy amerikai kutatógép már radar-visszaverődéseket is észlelt a zónában.

A kutatást az nehezíti, hogy a kérdéses terület több mint 2200 kilométerre van a legközelebbi szárazföldtől, tehát a gépeknek is korlátozott az ideje, amit az amúgy is kiterjedt övezet felett tölthetnek, a hajóknak meg idő kell, amíg odaérnek. A zónában rosszak a látási viszonyok, a víz pedig 3500-5000 méter mély.

A kiemelt kutatási övezet: messze a legközelebbi szárazföldtől

Az ausztrál tengerbiztonsági hatóság vezetőjének szavaiból az vehető ki, hogy valójában több tárgyat fedeztek fel a műhold felvételein, de ez a kettő az, amely méreténél fogva is gyanús lehet. Egy ausztrál óceánkutató szerint ha a most felfedezett roncsdarabok valóban a tengerbe zuhant géptől származnak, akkor az áramlási viszonyok figyelembe vételével maga a vízbe zuhanás a roncsok mai pozíciójától 300-400 kilométerre nyugatra történhetett.

A térségbe küldött ausztrál kutatógép egy P–3-as Orion, míg az amerikaiak a legmodernebb műszerezettséggel ellátott új P–8-as Poseidont irányították a zónába. Ugyancsak részt vesz a keresésben az új-zélandi légierő egy C–130-asa is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek