Ryanair: jó volt a tavalyi év, nem lesz erős az idei

iho/repülés   ·   2012.05.21. 11:56

A Ryanair 25 százalékkal növelte profitját az elmúlt egy évben, 2012-vel kapcsolatban azonban már nem túlságosan optimista a menedzsment, a társaság adózott eredménye idén visszaeshet, mivel a vállalat nem képes áraival ellensúlyozni az emelkedő üzemanyagköltségeket – írja a Portfolio.hu.

A társaság nettó profitja az egy évvel korábbi 400 millió euróról 502 millió euróra emelkedett. Az idei évben azonban valószínűleg nem növekszik tovább a társaság adózott eredménye, mivel az emelkedő üzemanyagárakat nem tudja áthárítani ügyfeleire a vállalat. Az idei évben a nettó profit 400 és 400 millió euró között alakulhat, áll a menedzsment várakozásaiban.

A társaság a most zárult üzleti évben az olajárak emelkedésével párhuzamosan több esetben is emelt a jegyárain, azonban az európai recessziós környezetben a további jegyáremelésnek nincsen túl nagy tere. Az olasz és a spanyol repülési piac nem lesz túl erős idén, és a mostani, megszorításokkal terhes időkben nem lehet a végtelenségig emelni az árakat, még ha ezt az olajár emelkedése indokolná is, mondta a társaság pénzügyi igazgatója, Howard Millar.

Tavaly az üzemanyagköltségek 360 millió euróval emelkedtek, idén pedig újabb 320 millió euróval lehet magasabb a számla. Az emelkedés jelentős része az első félévben várható, ezért az első negyedéves eredmény jelentős visszaesést mutathat tavalyhoz képest.

A menedzsment szerint a jegyárak több országban is esni fognak, így például a Magyarországból, a Lengyelországból, a Spanyolországból és a Nagy-Britanniából induló járatokon.

A társaság a tavalyi év eredménye után részvényenként 34 centes osztalékot fizet.

Kapcsolódó hírek