Ryanair-per: alkalmazottak szakszervezet nélkül

iho   ·   2013.05.31. 09:56
cim1

Eljárás indult Franciaországban a Ryanair ellen, mert a légitársaság több esetben megsértette a francia munkajogi rendszabályokat Marseille-ben kialakított bázisán.

Az AFP jelentése szerint az államügyészek azzal vádolják a céget, hogy a Franciaországban dolgozó alkalmazottakat Írországban jegyezték be munkavállalókként. Ezzel működésképtelenné tették a munkahelyi tanácsokat és megakadályozták az alkalmazottak belépését a szakszervezetekbe.

Ha a vádak megalapozottnak bizonyulnak, akkor a légitársaságnak 225 ezer eurónyi büntetést kell kifizetnie, ugyanakkor 9,8 millió eurós kárpótlásra is kényszeríthetik.

A társaság hasonló eljárás elé néz, mint amelynek végeztével az easyJet 2010-ben 1,4 millió eurót kellett, hogy kifizessen, amiért 170 alkalmazottja brit munkavállalói szerződésekkel dolgozott egy párizsi repülőtéren.

A csütörtöki első meghallgatáson a Ryanair vezetői közül nem jelent meg senki, a céget négy ügyvéd képviselte, a per folytatódik. A marseille-i bázison 127 alkalmazottja volt a cégnek, és a Ryanair azzal érvel, hogy az itteni alkalmazottakra az ír törvények vonatkoznak, mivel nem folyamatos a munkavégzésük Franciaországban, és Dublinból kapják az utasításokat.

Egy másik kellemetlen hír az ír fapados számára, hogy az Egyesült Királyság versenybizottságának előzetes döntése szerint a Ryanair el kell, hogy adja 29,8 százalékos részesedését, amit az Air Lingusban szerzett. Idén februárban az Európai Bizottság döntése akadályozta meg, hogy a Ryanair teljes egészében felvásárolja az ír nemzeti légitársaságot, amelyben a dublini kormánynak is 25 százalékos részesedése van.

Kapcsolódó hírek