Scania kamionok Legóból

iho   ·   2014.02.25. 19:00
00x

Mondjuk egy 2,2 méter hosszú, 1:13 méretarányú Scania R 500 mélyágyas nehézgép-szállító járműhöz. A különleges jármű készítője Dennis Bosman 12 éves volt, amikor elkezdett érdeklődni a tehergépkocsik iránt, 18 évesen már Legóból készítette el a járművek kicsinyített mását, miután felvette a kapcsolatot a gyártókkal és bekért tőlük műszaki rajzokat az alvázakról.

Az elkészült mű lenyűgöző<br/>(fotók: Scania)

Mindezek alapján feltételezhető, hogy Dennis rendelkezik mérnöki szaktudással, de ténylegesen a távközlési iparágban dolgozik pénzügyi területen. A Lego csak a hobbija. „Nincs mély kapcsolatom egyik gyártóval, annak képviseletével sem, de mégis a modelljeim nagyjából fele Scania. Több dolog következtében alakult ez így: egyrészt a moduláris rendszer, másrészt a Scania különleges hangulata, harmadrészt a V8 miatt” – nyilatkozta a büszke építő.

Azonban ahhoz, hogy valakiből sikeres Lego-makett építő legyen, bizonyos szintű technikai tudás elengedhetetlen, vagyis egészen pontosan annak átlátása, hogy a műszaki rajzokat hogyan lehet valóságos elemekké transzformálni. „Bizonyos mértékű kreativitásra is szükség van a rendelkezésre álló kockák felhasználása terén” – tette hozzá Bosman. Dennis soha nem változtatja meg az építőelemeket, nem fúrja meg őket vagy nem vág le belőlük. Inkább a másik irányból „csal” egy kicsit, például a járművek tengelytávját a Lego által adott lehetőségekhez igazítja.

Ki ne szeretne egy ilyet karácsonyra?

Az R 500-as Scania vontató és a hozzá kapcsolt pótkocsi elkészítése nagyjából két évet vett igénybe, amiből a pótkocsi összeállítása volt az időigényesebb feladat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Márpedig a karaván halad

iho.hu   ·   2024.07.14. 08:00

Kimagasló mértékben és minőségben bővül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye. A múzeum legújabb műtárgyai közé tartozik egy ritka Warszawa vágánygépkocsi, egy Pink Floyd különkiadású Volkswagen Golf III-as, egy Ikarus 405-ös és egy Ikarus 260 CNG-autóbusz.