Scania: szuper számok az éves jelentésben

iho/közút   ·   2016.01.27. 16:15
scania_Center0

A Scania értékesítésének árbevétele korábban soha nem látott szintre, 95 milliárd svéd koronára (3325 milliárd forint) emelkedett, míg üzemi eredménye 9 millió 641 ezer korona lett 2015-ben. A szervizszolgáltatásokból származó kiemelkedően magas jövedelmet, az árfolyamok kedvező alakulását és a pénzügyi szolgáltatások magas bevételét valamelyest ellensúlyozta a latin-amerikai és az ázsiai kereslet visszaesése.

A központ: innen irányít mindent a Scania

– A tehergépkocsik rendelésállománya a negyedik negyedévben az előző időszakhoz képest csökkent, aminek oka a latin-amerikai és az eurázsiai piac keresletének mérséklődése volt, míg Európában a kereslet változatlanul magas szinten maradt. Az egy évvel ezelőtti 15,1 százalékhoz képest az Európában elért 16,5 százalékos piacrész többek között az erős Euro 6 termékválasztéknak, valamint az alternatív üzemanyagokkal működő széles motorválasztékának köszönhető. Az előző év hasonló időszakához képest a negyedik negyedévben a brazil és az orosz kereslet visszaesett és a kilátások továbbra is bizonytalanok. Az ázsiai kereslet 2014 negyedik negyedévéhez képest visszaesett – mondta Henrik Henriksson, a Scania elnök-vezérigazgatója.

Ugyanebben az időszakban a buszok rendelésállománya növekedett. Motorok terén a rendelések mennyisége az előző év hasonló időszakához viszonyítva csökkenést mutat, ami nagyrészt a generátorok iránti mérséklődött latin-amerikai és ázsiai keresletből adódik. Ugyanakkor a leszállított motorok mennyisége a vállalat történetének eddigi legnagyobb szintjét érte el, 8485 motorral zárta a cég az évet.

– A Scania hosszú távú tervei alapján folytatja tovább munkáját, mely szerint növelni szeretné piacrészét a szervizek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások terén. Ennek eredményeképpen ezen a területen bevételei kilenc százalékkal emelkedve 20,6 milliárd svéd koronát tettek ki 2015-ben. A Scania számára továbbra is fontos terület a hálózatba kapcsolt járművek mennyiségének növelése, mert ezzel – hatékonyabb szolgáltatások biztosításával – támogathatja ügyfelei vállalatának nyereségességét. A pénzügyi szolgáltatások területén a valaha volt legmagasabb értéket érte el a vállalat egymilliárd svéd korona feletti üzemi eredménnyel – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek