Sikeres dokkolás, teljes megkönnyebbülés

iho/repülés   ·   2011.11.16. 10:46
iss_cimkep

A hóvihar ellenére problémamentes kilövés és kétnapos repülés után a hétfőn felbocsátott Szojuz TMA űrhajó sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással, amelynek fedélzetére léphetett a következő félszemélyzet, két orosz és egy amerikai űrhajós. Az ISS-en június óta tartózkodó három asztronauta hamarosan visszatér a földre, decemberben pedig elindul a következő Szojuz a következő három emberrel, és ezzel végre ismét beáll a szokásos üzemelés, a hatfős legénység az űrállomáson.

A sima indítás és dokkolás tehát feltehetően helyreállítja a bizalmat az orosz orbitális technika iránt azután, hogy egy Progressz teherhajó startja augusztusban a hordozórakéta hibája miatt az űreszköz pusztulásával végződött, és emiatt az emberes repüléseket is le kellett állítani, hiszen a teher- és személyszállító űrhajóknak ugyanaz a hordozórakétájuk.

Mindenesetre ezzel a sikeres repüléssel megkezdődött a föld körüli űrhajózás új, és az amerikaiak számára eléggé ellentmondásos időszaka: a ma összekapcsolódott Szojuz volt az első űrhajó, amely az űrsiklók leállítása után személyzetet vitt az űrállomásra.

Megint hatan az űrállomáson <br>(fotó: NASA)

A BBC tudósítója is megerősítette, hogy a moszkvai űrközpontban a szokásoshoz képest jóval izgatottabban követték a hétfői kilövést és a mai dokkolást, annál nagyobb volt a megkönnyebbülés, hogy ez alkalommal rendben működött az a rendszer, amelynek hibamentes használatán múlik az űrállomás fenntartása legalább három-négy éven át.

Az orosz fél mostanság már „elszigetelt problémának” minősíti az augusztusi kudarcot, a hordozórakéta egyik üzemanyag-vezetékének eltömődését.

Kapcsolódó hírek