Sikeres Sonka start: Air Race, első futam, Abu Dhabi

iho   ·   2017.02.13. 13:45
cim

Meglepetéssel indult a Red Bull szezon a levegőben: az idei sorozat első, egyben a sorozat 75. helyszíne Abu Dhabi volt, ahol a Master Class pilótái közül az edzésen a cseh Martin Sonka és Peter McLeod átlépték a maximális túlterhelés limitjét, elsőre hasonlóan járt a a tavalyi világbajnok német Dolderer és Francois Le Vot, miközben az újoncok meglehetősen erősen kezdtek, Bolton az edzőfutamon tizedikként, Brageot pedig a nyolcadik helyen végzett.

A versenynapon a 14-ek futamában először Muroya terhelte 10 G fölé az egyik fordulót, a jelek szerint Abu Dhabinak ez volt az egyik standard hibája, ellene Velarde tiszta repüléssel győzött, majd jött a világbajnok és McLeod: Dolderer repült gyorsabban, de a kanadai is jó időt repült,l olyannyira, hogy a leggyorsabb vesztesként mehetett tovább. Ivanoff és Kopfstein versenyét jó ideig a tapasztalatlanabb Kopfstein repülte gyorsabban, ami azonban a végén megbosszulta magát, a 14. kaput nyírta el a szárnyával, továbbjutó tehát a francia vetélytárs.

(fotók: Red Bull Air Race, facebook)

Le Vot és Chambliss versenyét az utóbbi kárára egy rossz magasságban repült kapu döntötte el, a két friss pilóta, Bolton és Brageot párbajából, a francia versenyző erős igyekezete ellenére, a chilei került ki győztesen. Matt Hall, a tavalyi összetett második helyezett, nem a rendes gépével repült, és ebből a másikból nem tudott annyi sebességet kihozni, amennyi kellett volna: kiesett Goulian ellenében. Végül az utolsó futamban Podlunsek, erős igyekezetében, hogy ellensúlyozza a nem túl jó edzés-szereplést, túlfeszítette a húrt, átlépte a biztonsági vonalat és kizárták, Sonkának nem kellett nagyon forszíroznia a dolgot, ezzel együtt igen jó idővel került a legjobb nyolc közé.

A következő felvonásban két szép, tiszta repülést hozott az első párbaj, de McLeod ezt valamivel gyorsabban teljesítette, mint Goulian, Sonka pedig a pálya összes szakaszán nagyobb sebességgel repült, ugyancsak hiba nélkül, mint Ivanoff. A friss pilóták egyikeként a chilei Bolton a világbajnokkal került össze, Dolderer az első pályaszakaszon lassabb, de a másodikon sokkal gyorsabb volt nála, Velarde szintén a végére pörgött fel és jutott be a négyes döntőbe Le Vot helyett.

Végül a döntő, és a meglepetések. Velarde először jutott az első négy közé, a dobogó második helyére sikerült repülnie, McLeod lett a harmadik, Sonka mindkettőjüknél gyorsabb volt, no de következett a nagy esélyes. És ekkor jött a váratlan fordulat, Dolderer a 14-es kapunál, tehát szinte a végén a versenynek, rossz magasságban repült és ezzel a negyedik helyre csúszott vissza: győzött tehát az egykori Gripen-lovag, a cseh Sonka, aki már többször volt az első három között, de most először állhatott fel a dobogó tetejére.

A Challenger-osztály versenyének rajtlistáján nem szerepelt a magyar újonc. Genevey Dániel a verseny előtti napokban közölte facebook-oldalán, hogy kivételesen nem vesz részt a futamon, remélhető tehát, hogy a következőn, San Diegóban, áprilisban már drukkolhatunk neki. Hogy miért nem tudott már az első futamon repülni, arról egyelőre nincs további információnk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.