Sínen és gumikeréken

iho/vasút   ·   2012.08.08. 15:00
00

Villamos-e avagy busz a Translohr? Hivatalosan angolul Guided Bus System (vezetett buszrendszer) a neve. A franciaországi Clermont-Ferrand városa ezt a rendszert használja, bár szemmel láthatólag több köze van a villamoshoz, mint a buszhoz. Talán összefoglalóbb név lehetne a Guided Light Transit, de ezt egy cég, a Bombardier használja saját, a Translohrral nem kompatibilis rendszerére.

Clermont-Ferrand különlegessége: Gumikerekű Translohr villamos<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(Török Imre felvételei)

Senki sem próféta a saját hazájában: a francia Lohr Industrie 2004-ben Olaszországban (Padova) helyezte üzembe először a vezetett technológiás közlekedési rendszerét, Clermont-Ferrand, a Michelin cég székvárosa 2006-ban követte 14 kilométeres vonalával. Az üzem lényege egyszerű: a vaskerék-vassín kapcsolat helyett a jármű tömegét a gumikerekek viselik, az egymással derékszöget bezáró két kerék a középső sínen gördül, vezetendő a járművet. Az áramot a villamoshoz hasonlóan felsővezetékről kapja.

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.