Sokan vonatoznak Magyarországról Ausztriába

iho/vasút   ·   2020.08.06. 15:00
railjet

A MÁV-Start egy hónap alatt közel 13 ezer Start Ausztria elnevezésű nemzetközi menetjegyet értékesített.

A MÁV-Start július elején Start Ausztria néven új nemzetközi díjszabási rendszert vezetett be, amely szakít a hagyományos, nemzetközi utazásokban eddig használt kedvezménytípusokkal. Az utasok könnyedén kiválaszthatják a számukra időben és árban megfelelő utazási lehetőséget, és azt akár néhány kattintással megvásárolhatják a MÁV mobilalkalmazással – olyan egyszerűen, mint egy mozijegyet. Ráadásul a mobilalkalmazásból vásárolt Start Ausztria menetjegyekhez ingyenesen kínálja a helybiztosítást a vasúttársaság. Ezt a lehetőséget előszeretettel veszik igénybe az utasok, az értékesített több mint 12 ezer 600 Start Ausztria jegy több mint 25 százalékát ugyanis a MÁV applikációval váltották meg.

Az értékesítési újítás elnyerte az utasok tetszését: a bevezetés óta a Hegyeshalmon keresztül zajló nemzetközi forgalomban utazók több mint kilencven százaléka Start Ausztria jeggyel utazott. A legtöbb menetjegyet a Budapest és Bécs, a Győr és Bécs, valamint a Budapest és Salzburg közötti viszonylatra vették meg. A dinamikus árazásnak köszönhetően Győrből már kilenc euróért (a MÁV-Start jelenlegi 345 forintos árfolyamán számolva 3105 forintért), míg Budapestről 13 euróért (4485 forintért) lehet eljutni másodosztályon az osztrák fővárosba. Mivel ez a kedvező árú ajánlat bármely magyarországi és ausztriai állomás közötti utazásra elérhető, több olyan, az osztrák határtól távol eső magyarországi állomásról is vásároltak menetjegyet, mint Kisvárda, Sátoraljaújhely vagy Pécs, és olyan távoli osztrák célpontokra is, mint Bregenz, Dornbirn vagy Feldkirch. A legolcsóbb jegyeket leginkább Győr, Mosonmagyaróvár és Bécs között váltották, a legdrágábbakat pedig első osztályra, Budapest–Landeck-Zams útra 63 euróért, másodosztályon Sátoraljaújhely–Bregenz utazásra 61 euróért vették. Az utóbbi a legtávolabbi magyar zónából a legtávolabbi osztrák zónába szólt.

A magyarországi jegyértékesítésben teljesen új szemléletet képviselő Start Ausztria jegyek célja, hogy a jegyváltást ne bonyolítsák az eltérő felhasználási feltételek, ne kelljen feltétlenül sorba állni a pénztáraknál vagy a pályaudvari jegynyomtató automatáknál. Ezek a jegyek bármely hazai vasútállomástól és osztrák állomásig, és a visszaútra is megvásárolhatók a pénztárakban a hegyeshalmi határállomás érintésével történő utazásokhoz. A MÁV appban először csak a közvetlen vonattal elérhető célállomásokra nyílt meg a vásárlás lehetősége. A kedvezményes menetjegy kizárólag a rajta feltüntetett napon közlekedő határátlépő vonatra, valamint Ausztriában az ahhoz csatlakozó vonatokon érvényes.

A MÁV-Start számára fontos a családbarát közlekedés, ezért a Start Ausztria jegyet váltó felnőtt kíséretében utazó, legfeljebb három 6 és 14 éves közötti gyermek számára, bármely ausztriai célállomásra, másodosztályra öt euróért, első osztályra pedig tíz euróért lehet jegyet vásárolni. A hat évesnél fiatalabb gyermekek ingyen utazhatnak. A felnőtt jegyek ára Budapestről Bécsbe 13, Linzbe és Grazba 23, Salzburgba és Klagenfurtba 29, Innsbruckba 38, a Bodeni-tó partján fekvő Bregenzbe pedig 42 eurótól indul. Az ajánlat a helybiztosítás díját nem tartalmazza, azt külön kell megváltani, de a MÁV appban vásárolt menetjegyek mellé díjmentes helyjegyet kapnak az utasok.

A Start menetjegyek köre még idén előreláthatóan német, svájci, cseh, szlovák, lengyel, román, horvát és szlovén úticélokkal is bővülni fog, amelyek a teljes ausztriai kínálattal együtt nemcsak az alkalmazásból, hanem a megújuló internetes értékesítési felületről is elérhetők lesznek.

(X)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek