Spanyolinvázió a Citadellán!

iho/vasút   ·   Frissült: 2023.07.06. 11:49
citadella_spanyolok

Több száz spanyol turista szállta meg Kelenföldön a Ljubljanában tartó Citadella IC-t: a vonat plusz kocsikat kap, egyelőre nem indul tovább.

A Mávinform közleménye alapján a 9:00-kor a Déli pályaudvarról Zalaegerszegen át Ljubljanába elindult, 246-os számú Citadella Intercityre a vonat férőhely-kapacitásánál sokkal többen szálltak volna fel Budapest-Kelenföld állomáson. A peronon várakozó utasok elszállítása érdekében vonathoz plusz kocsit kapcsolnak, emiatt a Citadella IC jelentős, akár két–három órás késéssel indulhat tovább Kelenföldről. A Horvátország felé utazók jegyét elfogadják a Déli pályaudvarról 15 óra 35-kor Zágrábba induló Agram-Tópart Intercityn (IC204) is.

A Horvátországba és Szlovéniába tartó spanyolokkal teli Citadella IC (fotó: Vörös Attila)

Úgy értesültünk, hogy a nemzetközi vonatra nagyjából háromszáz spanyol akart felszállni, akik azt állítják, hogy uniós nemzetközi jegyük van. Többen az ajtózáró gombot nyomkodják, hogy azok ne csukódjanak be, így a vonat nem tud tovább indulni. Információink szerint Szlovéniában két napja egy földcsuszamlás történt a ljubljanai fővonalon, valószínűsíthetően a kerülő útvonal okán akar ekkora tömeg utazni.

Fotóriporterünk a helyszínre tart, cikkünket hamarosan újabb információkkal frissítjük!

Frissítve:

A Citadella továbbra is Budapest-Kelenföld állomás harmadik vágányán várakozik, két debreceni Bd kocsival erősítették meg. Körülbelül háromszáz spanyol vár, hogy tovább utazzon, szlovén, mávos és Europass-jegyekkel, teljesen jogos utasigényekkel. Ljubljanai és spliti fesztiválokra tartanak. A Horvátország felé tartó Agram tegnap már megerősítve ment, ma is hatkocsis lesz, de hely nincs így se rá. A két Bd-t a ma esti Istria expresszből (1246) vették ki, onnan hiányozni fog – Kelenföld eredetileg nem akarta megtolatni az Istria retrót, a MÁV-Start vezérigazgató-helyettesének nyomatékos közbenjárására azonban mégis megtették, és kiszedték belőle a két kocsit.

A 290-es Szili tolat rá a Citadella szerelvényére. Az egyik Bd-t már korábban ráakasztották a Citadellára, a képen látható két kocsi közül a háló estig itthon marad (fotó: T.H.F.)

A mozdonyvezetőnek 11:40-kor lejárt a szolgálati ideje, de lesz váltás. Startos diákmunkások tartják a lelket az utasokban, sűrűn hallik: gracias!

A vonat végül 12:02-kor, 175 perc késéssel indult tovább Kelenföldről, az utasok tapsa és ujjongása közepette.

A megerősített Citadella Érdnél halad, háromórás késéssel (fotó: Vörös Attila)

Újabb frissítés a MÁV-Start közleményével:

A csütörtöki, Déli pályaudvarról Ljubljanába 9 órakor elindult Citadella Intercityre (IC246) az előre látotthoz képest jelentős utazási igény jelentkezett Budapest-Kelenföld állomáson, ahol több száz spanyol fiatal is felszállt, a helyjeggyel utazók ülőhelyét is elfoglalva. A spanyol csoport nem jelezte előre utazási szándékát. Egy közel háromszáz főből álló csoport bárhol a világon, bármilyen vasútállomáson problémát okozna, ezért is kéri a vasúttársaság nyomatékosan, hogy a nagyobb számú csoportok utazását előre jelentsék le, hogy tervezett szerelvényerősítéssel készülhessen a megnövekedett utasforgalmi igényre.

A MÁV-Start a váratlan helyzet mielőbbi rendezése érdekében mindent megtett, a társaság munkavállalói is folyamatosan segítettek az utasok tájékoztatásában a pályaudvaron.  A vasúttársaság számára elsődleges és legfontosabb szempont a közlekedés és az utasok biztonságát a megteremtése, garantálása. A pályaudvarokról két plusz kocsit vitt ki Kelenföldre, ahol azokat a Citadella IC-hez kapcsolták, így mindenki felfért. A nemzetközi intercity jelentős, háromórás késéssel indult tovább Kelenföldről. A fedélzeten tartózkodóknak vizet osztottak.

A MÁV-Start felkészült az elmúlt napokban mutatkozott jelentős horvátországi utazási igényre: tegnap és ma is a tervezetten felül további négy kocsival indította, indítja el a vonatokat, így is minden jegy elkelt.

A Citadella IC Horvátországba tartó utasainak jegyét is elfogadják a mai, a Déli pályaudvarról 15:35-kor Székesfehérváron, Nagykanizsán át Zágrábba induló Agram-Tópart Intercity-vonatra, mely Nagykanizsáig 13 kocsival közlekedik, onnan kilenc kocsi megy tovább a horvát főváros felé.

(Nyitóképünkön a Kelenföldön várakozó, spanyolokkal teli Citadella IC. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek