Spontán pilótasztrájk a Taromnál

MTI/iho   ·   2014.09.16. 13:15
cim

Spontán sztrájkba kezdett a Tarom légitársaság pilótáinak egy része, emiatt több belföldi és külföldi járatot töröltek - közölte a vállalat.

A társaság a honlapján az írta, hogy a hétfői Bukarest-Budapest és Kolozsvár-Bécs járatokat törölték. Az elmaradt járatok többsége belföldi volt, de a Szófiából és Chișinăuból Bukarestbe induló hétfő reggeli gépek sem szálltak fel.

Georgeta Dinu, a Tarom kommunikációs igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a pilóták és a segédpilóták spontán tiltakozása miatt keletkezett a fennakadás. Hozzátette: a sztrájk már vasárnap elkezdődött, akkor 12 járat késett, kettőt pedig töröltek. A Tarom szerint hétfőn hat járatot töröltek, ezek közül ötnek Bukarestből kellett volna indulnia, egynek pedig Kolozsvárról.

A kommunikációs igazgató elmondta, a vállalat vezetősége nem tudja, miért tiltakoznak a pilóták. Hivatalosan nem fogalmaztak meg semmilyen beadványt, a sztrájk spontán jellegű.

A Tarom az idei első fél évben egymillió utast szállított belföldi és külföldi járatain, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A légitársaságnak mintegy 2 ezer alkalmazottja van.

Ma folytatódott a sztrájk, miközben a közlekedési miniszter, Ioian Rus jelezte, bizottságot küld ki a légitársasághoz, amely meg kell, hogy állapítsa, vannak-e problémák a légitársaság menedzsmentjében. A testület tárgyal a plótákkal is, és szeptember 22-ig kell valamiféle megegyezésre jutni. A pilóták végül kedden vállalták, hogy lerepülik a járatokat az utasok érdekében. Ian Rus miniszter azt kérte, a társaság vezetése mutassa be a maga stratégiai terveit a kormány közlekedési koncepciójához igazodva.

Rus mindenkit megértést és empátiát kér mindenkitől, miközben szeretné, ha szenvedélymentes módon civilizált megoldást lehet találni a helyzetre. A keddi menmetrendben ennek ellenére történhetnek járatlemondások és késések a személyzetek esetleges hiánya miatt, írja a társaság keddi közleményében. Egyes pilóták egészségügyi okokra hivatkozva nem vették fel a munkát.

Tegnap a délelőtti Bukarest-Budapest hjáratot törölték, kora délután viszont leszállt Ferihegyen a Tarom gépe. Kedden mind a három Tarom-járat leszállt Otopeni felől.

A jelentések nemigen térnek tehát ki a sztrájk okaira, egyetlen utalást lehet olvasni, méghozzá a pilótaszervezet figyelmeztetését, eszerint teljes körű sztrájkot hirdetnek arra az esetre, ha a kollektív szerződéseket a pilótaszervezetek egyetértő aláírása nélkül jegyzi be a cégvezetés a hatóságoknál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek