Stagnál a szlovák tehervasút

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.07.31. 20:00
Dvojicska_kiskep

A szlovák állami teherszállító vasúttársaság, ZSSK Cargo a 2017-es évben összesen 35,7 millió tonna árut szállított a vasúton. Ez a szám a vállalat terveivel szemben 465 ezer tonnával több, éves összehasonlításban azonban csak 0,1 százalékos növekedést jelent.

Érdekesség, hogy a 2016-os évhez képest az elszállított áruk típusa teljesen átrendeződött. A belföldi áruszállítást tekintve a legjelentősebb forgalmi növekedést az építőipari anyagok szállításában könyvelték el, +136 ezer tonna. A legnagyobb mértékű visszaesést, -142 ezer tonnát a szénszállítás szenvedte el. A behozatali oldalon a legnagyobb áruforgalmi növekedést, +677 ezer tonna, a szénszállítás hozta, a legnagyobb mértékű csökkenés, -151 ezer tonna pedig a fémipari termékek szállítását sújtotta. A kiviteli oldalon +290 ezer tonnával az építőipari termékek szállítása vitte a prímet (nagymértékben nőtt a cementszállítás Magyarország felé), ezzel ellentétben a fémipari termékek exportszállítása -159 ezer tonnával esett vissza.

Záhony nagy konkurense, a tiszacsernyői átrakóállomás<br>(fotó: a szerző)

A tranzitforgalom esetében 2017-ben legnagyobb mértékben a fémipari termékek szállítása nőtt (+121 ezer tonna), ez főleg az észak-déli tengelyen. A legnagyobb mértékű visszaesést a tranzitforgalomban pedig a vasércszállítás szenvedte el a kelet-nyugati tengelyen (-489 ezer tonna).

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek