Start az Utazáson

iho/vasút   ·   2012.03.01. 20:00
00

Sok kedvezménnyel és értékes nyereményekkel várja a látogatókat a MÁV-Start az Utazás kiállításon. Vidékről, vonattal érkezve félárú kedvezmény illeti meg a kiállítást látogatókat, de a standnál vásárolva is kaphatnak húszszázalékos kedvezményt azok, akik amúgy teljesárú jeggyel vonatoznának.

A Nyugati pályaudvar díszletei előtt fogadják a látogatókat a MÁV-Start Zrt. standján<br>(a képek forrása: MÁV-Start)

A MÁV-Start Zrt. idei legnagyobb, nemzetközi különvonati vállalkozása a pünkösdkor (május 25-28.) Erdélybe induló V. Székely gyors és III. Csíksomlyó expressz szerelvényének kiállítása. Az Indóház Kiadó és a Kárpáteurópa utazási iroda által indított két vonaton több mint 1600 zarándok utazik a csíksomlyói Mária ünnepre, illetve a történelmi Magyarország határán álló vasúti őrháznál tartott megemlékezésekre.

A Csíksomlyó expressz idén Szombathelyről indul, és az Aranycsapat-mozdonyt viszi magával, kocsija: 2 WR + 2 Apmz + 9 Bpmz, összesen 840 ülőhellyel. A hagyományos észak-erdélyi útvonalon haladó Székely gyors kocsija: 2 WR + 2 első osztályú ülőhelyes, fülkés + 9 másodosztályú ülőhelyes, fülkés kocsi, 828 ülőhellyel.

Kővári Zsolt, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója megnyitójában a vasút növekvő népszerűségét emelte ki. Tíz év után fordult meg a tendencia: a 2010-es 137 milliós utasszám 2011-re 142 millióra emelkedett. Az utasok kényelmét szolgálja a nemsokára már minden belföldi intercity vonaton elérhető wifi-szolgáltatás, illetve az online megvásárolható, otthon kinyomtatható menetjegy, amelyet előreláthatólag 2012 végétől állandó kedvezménnyel lehet váltani. A közeljövőben már a mobiltelefon-egyenleg terhére is lehet fizetni az internetes menetjegyekért.

Fodor Mihály, a MÁV-START Zrt. üzleti igazgatója az utastájékoztatás fejlődését hangsúlyozta. Elmondása szerint akár fél éven belül megjelenhetnek a vonatok adatai a Google Transit szolgáltatás alatt is, így a már megszokott Elvirán kívül ezen a felületen is megtervezhetik az utazásokat. A MÁV-Start Zrt. elindított egy új, 48 jegyértékesítő automata beszerzéséről szóló tendert. Az új gépekből már bármelyik belföldi viszonylatra lehet jegyet vásárolni, és képesek lesznek az interneten vásárolt jegyek nyomtatására is. Szintén az e-ticketet választóknak kedvezhet egy, a közeljövőben kiírandó pályázat, amely kedvezményes taxitranszfert kínálhat a nagyobb budapesti pályaudvarokról.

Schulek Tibor, a MÁV-START Zrt. értékesítési koordinációs vezetője a nemzetközi vasúti utazás előnyeiről tájékoztatott. A különböző külföldi utakra váltható, kedvezményes menetjegyek olcsóbbak a diszkont légitársaságok menetdíjainál, és a jegyáron felül nincsenek további illetékek. Az általában belvárosi főpályaudvarokról pedig nincs szükség további, költséges transzferekre. Az utasszám nemzetközi viszonylatban is emelkedett: mintegy húsz százalékkal magasabb volt 2011-ben, mint 2010-ben. 2012-ben újabb nemzetközi kedvezméynek lépnek életbe: Zürich, Stuttgart és Hamburg felé 39, Marosvásárhelyre és Kolozsvárra 19 eurótól lehet jegyeket váltani. Nagyváradra, Kolozsvárra, a Székelyföldre vagy Brassóba öt euróért (áprilistól októberig) kerékpárt is vihetnek magukkal az utasok.

Kedvezményes belföldi kerékpáros túrajegyek válthatók a Balatonhoz, a Tisza-tóhoz és a Fertő-tóhoz az ország bármelyik vasútállomásáról, mindössze 400 forintért. Nyáron a balatoni gyorsvonatokban egy-egy légkondicionált intercity-kocsi is közlekedik majd.

Balról: Kővári Zsolt vezérigazgató, Szabó Anett szóvivő, Fodor Mihály üzleti igazgató, Schulek Tibor értékesítési koordinációs vezető a MÁV-Start standján a megnyitón

Kapcsolódó hírek