Súlymérés menet közben?

iho   ·   2013.03.04. 12:05

Különleges gumiabroncsok fejlesztésébe kezdett a Continental: annak érdekében, hogy a gépjármű súlya ne haladja meg a megengedettet, illetve hogy a gumik alkalmazkodni tudjanak a súlyához, az abroncsok maguk mérik a jármű súlyát, méghozzá menet közben, adja hírül a gizmag.com.

A cég ContiPressureCheck rendszere már most is folyamatosan figyeli a guminyomást és a hőmérsékletet az abroncsok belső felületére szerelt szenzorokkal, ezeknek a mérőműszereknek a bővítésével érné el a súly becslését is. A szenzorok ugyanis pontosan érzékelnék, hogy a gumi mekkora felületen érintkezik az útburkolattal: minél nagyobb ez a felület, annál nagyobb a súly, ami a kerekeket nyomja.

A szenzor a kerék minden fordulatánál figyeli ezt a paramétert és természetesen ehhez felhasználja a kerék nyomásának és hőmérsékletének adatait is, a jármű súlya mindezek összevetéséből néhány száz méter haladás után megállapítható. Ezt a végleges adatot a szenzortól vezeték nélküli kapcsolattal jelzik ki a vezetőnek, aki ennek tudatában tudja a guminyomást hozzáigazítani a súlyhoz, és ezzel optimalizálni a jármű fogyasztását és biztonságát.

A cég a jövőben ezt a súlymérést felhasználja majd a fék- és kormányrendszer működéséhez is, mert a jármű súlya nagyban befolyásolja ezek biztonságos működését.

Kapcsolódó hírek