Sünök a vasúti töltésen

MTI   ·   2012.04.01. 13:30

A sünök francia védelmezői nem olyan régen még azon háborodtak fel, hogy Párizs XVIII. kerületében a kedves mozgású tüskés kisállatokat néhány suhanc futball-labdának használta – manapság azonban nagyobb veszély miatt fújnak riadót. A város északi részén, a Porte de la Chapelle közelében egy vasúti töltés területén élő sünkolónia közelében fog felépülni a Chapelle International nevű hatalmas, 6,3 hektáros komplexum, amelynek első lakásait 2016-ban kívánják átadni a beruházók a tulajdonosoknak – ám az építkezés elijesztheti az 1981-ben védett állattá minősített tüskésdisznókat.

Genevieve Renson természetvédő és fényképész arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó töltésnél tanyázó sünkolónia az egyedüli Párizs belterületén. "Korábban ezek az állatok nagy térséget népesítettek be a régi, fal által körülvett városi belterületen kívül is, de mára csak a töltés és a körülötte lévő kertek maradtak számukra, ahol a szederbokrok alatt bújnak meg. Sünkölyköket is láttam, ami azt jelzi, hogy elég otthonosan érzik magukat és szaporodnak is. Ám pontos számukat csak külön felméréssel lehetne megállapítani".

A Chapelle International projekt zöld folyosót ír elő a sünök számára a töltés alatt, de a környezetvédők ezt nem tartják elegendőnek: szerintük a veszélyeztetett faj számára más behatolóktól teljesen védett menedéket kellene biztosítani a szóban forgó mintegy 2500 négyzetméteres területen. A XVIII. kerület környezetvédelmi illetékese ezt ugyan nem garantálja, de azt ígéri, mindent megtesznek a tüskés állatok nyugalmáért.

A francia államvasút 2009 nyarán környezeti chartát írt alá az infrastruktúra-kezelő RFF-fel, azonban alig két hónappal később vegyvédelmi öltözéket viselő alkalmazottak mérgező anyagot – feltehetőleg gyomirtót – permeteztek a töltésre. A művelet után számos sün tetemét találták meg a környéken. A felelősök később ígéretet tettek arra, hogy nem ismétlik meg a műveletet.

A környezetvédők azóta új veszélyre hívták fel a figyelmet: a töltést közvetlenül a talaj szintjén kezdődő szögesdrót védte az illetéktelenek behatolása ellen, nem egyszer súlyos sérüléseket okozva a sünöknek. Az SNCF több hónapos huzavona után ígéretet tett Genevieve Rensonnak: olyan magasra helyezi a drótot, hogy a védett faj példányai elférjenek alatta.

Kapcsolódó hírek