Szakmai díjakat nyertek a Knorr-Bremse fenntartható és jövőbe mutató projektjei

iho.hu   ·   2023.05.11. 12:00
A Knorr-Bremse Budapest egyik legfontosabb új fejlesztése a személyvonatokon használható automata vonó- és ütközőkészülék

A vállalat több projektjét is elismerésben részesítette a szakmai a zsűri a Greengage 2023 és az Év Gyára Projektverseny 2023 díjátadóján.

Jelentősen csökkent a vasúti fékrendszerek fejlesztésével, gyártásával és szervizelésével járó károsanyag-kibocsátás és környezetterhelés a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. telephelyein az elmúlt időszakban végrehajtott környezetvédelmi és hatékonyságnövelő beruházások nyomán. A Greengage 2023-as pályázaton a környezetterhelést csökkentő beruházásokkal, az Év Gyára Projektverseny 2023 versenyen pedig hatékonyságnövelő, versenyképességet megőrző projektekkel lehetett pályázni, mindkét megmérettetést a Professional Publishing Hungary Media írta ki. 

A Knorr-Bremse Budapest a felületkezelő részlegén olyan beruházást valósított meg, amely a termékek gyártását környezetkímélőbbé és hatékonyabbá tette. A festékkezelő rendszer modernizálásával három helyett több mint harminc színt tudnak egyszerre kezelni, ugyanakkor a központi vezérléssel egyszerűsödött a színváltás folyamata. Ennek időigénye a korábbi felére csökkent, így egy év leforgása alatt háromszázezerrel több alkatrészt festenek le az üzemben. Ugyanakkor hetven százalékkal kevesebb hígítót használnak fel, és ugyanennyivel csökkent a veszélyes hulladék mennyisége, valamint hatvan százalékkal kevesebb festék válik hulladékká.

Ezek az eredmények mindkét versenyen sikert arattak: a Greengage, valamint az Év Gyára Projektverseny zsűrije egyaránt díjazta a projektet. Mindkét versenyen a legjobbak közé választották a vállalatnál a fahulladék fenntarthatóbb kezelése érdekében bevezetett feldolgozó rendszer projektet is. Az úgynevezett zömösítő, aprító eljárásnak köszönhetően egységnyi területen több fahulladék tárolható, így az elszállítások száma, és ezzel a folyamat széndioxid-kibocsátása is negyven százalékkal csökkent a zömösítő alkalmazása előtti időszakhoz képest.

A személyszállító vonatokon alkalmazható automata vonó- és ütközőkészülék fejlesztése jelenleg a Knorr-Bremse egyik fő prioritása. Ezek a szerelvények kapcsolódásakor mechanikus, pneumatikus és elektronikus kapcsolatot hozhatnak létre, és jelentős innovációt jelentenek a ma még széles körben elterjedt, csavarkapcsos megoldás helyett. A digitalizáció felé mutató termékkel a vonatok pályaudvari rendezése gyorsabbá, egyszerűbbé válik, emellett az újítás az iparág automatizálásának egyik feltételét, a kocsik közötti elektronikus kapcsolatot is megteremti. Az e téren elért eredményeket az Év Gyára Projektverseny zsűrije ismerte el.

A használt fékalkatrészek felújításával, szervizelésével foglalkozó Knorr-Bremse Szerviz Központ Budapest 2021-ben teljes rekonstrukción esett át. A két és félmilliárd forintos beruházás keretében teljesen megújult az épület hőszigetelése, fűtési és világítástechnikai rendszere. Ennek hatásaként éves szinten hatszáz tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

Emellett új szolgáltatásokkal is bővült a portfolió: korábban csak hagyományos fékerőkifejtő elemeket, kompakt tárcsás fékegységeket, kormány- és relészelepeket, valamint légszárítókat újított fel a központ, a projekt hatásaként fékpanelek, kiegészítő fékpanelek, fékvezérlő modulok és komplett vasúti levegőellátó rendszerek felújítása, szervizelése is bekerült a portfolióba. A kompetenciabővüléssel a korábbinál több Knorr-Bremse gyárból érkező felújítást tud elvégezni, az óraszám a két és félszeresére nőtt. A magyar vevőiknek is komplexebb és több szolgáltatást nyújthat a központ: ebben a szegmensben kétszeresére növekedett az óraszám. Ezt a teljesítményt az Év Gyára Projektversenyen szintén a legjobbak közé emelték.

„Kollégáink nap mint nap keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel még fenntarthatóbb módon működhetünk, örülök, hogy erőfeszítéseiket nemcsak a vállalatunk, hanem a szakma is elismeri. Munkájuk révén a Knorr-Bremse Budapest nemcsak a cégcsoporton belül tekinthető meghatározó tényezőnek. Büszke vagyok rá, hogy fejlesztéseink erős szakmai mezőnyben vívtak ki elismerést” – mondta Veres László, a Knorr-Bremse Budapest ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta: a Knorr-Bremse küldetése, hogy a teljes iparág számára meghatározó, értékteremtő tevékenységet folytasson.

Nyitóképünkön: A Knorr-Bremse Budapest egyik legfontosabb új fejlesztése a személyvonatokon használható automata vonó- és ütközőkészülék, amely a vasút digitalizációjában és hatékonyságának növelésében játszik rendkívül fontos szerepet (illusztráció: Knorr-Bremse Budapest)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút

Jön a DAC, megszaladnak a vasútvállalati kiadások

iho/vasút   ·   2024.05.05. 15:00

A Digital Automatic Coupling európai bevezetését sürgető német nyelvű országok közlekedési miniszterei „Jön a DAC!” jeligére közös nyilatkozatot írtak alá, ezzel is jelezve elkötelezettségüket a vasúti teherszállításban a digitális automata csatlás gyors bevezetése és közös finanszírozása iránt.