Szállodahajó, de jeget is tör – mi az?

iho/hajózás   ·   2018.09.15. 16:15
jegtor_sarkkor_szallodahajo_ponant_kislid

A cseppfolyós földgáz- és elektromos hibridmeghajtású hajó a Le Commandant Charcot nevet fogja viselni. Aki járatos az expedíciók történetében, az sejtheti, hogy nem véletlenül. Az 1867-ben született francia tudós, orvos és sarkkutató két expedíciót is vezetett az Antarktiszra, és 1936-ban bekövetkezett halála is összefügg felfedezői szenvedélyével: a Pourquoi Pas? azaz Miért ne? nevű hajója Izland mellett egy viharban sziklára futott és elsüllyedt, a kormányoson kívül mindenki meghalt.

Látványterv, látványjégtáblák között (forrás: maritimenews.com)

A francia szállodahajó-üzemeltető társaság, a Ponant most a norvégiai Vard hajóépítő üzemben építteti meg legújabb hajóját, amely 2021-ben futhat ki először a tengerre. Újdonság, hogy a hajó a jéggel is el tud bánni, ezt PC2-es besorolása biztosítja. Ez a besorolás a jégállóságot jelenti, a nemzeti normáktól eltérően nemzetközi, elsősorban sarki vizekre alkalmazott tanúsítvány. A hétfokozatú skálán a második, PC2-es besorolás elég komoly jégállóságot jelent, gyakorlatilag egész évben bevethető hajót, közepes vastagságú, többéves jégpáncél, vagy úszó jég ellenében.

Remélhetőleg a névadás segíteni fogja a hajót az expedíciós vállalkozásokkal felérő utak teljesítésében, mint amilyen a földrajzi északi pólus elérése, vagy a Antarktisz eddig elérhetetlen részeinek bejárása, mint a Ross-tenger, vagy a Charcot-sziget. Az enyhébb úticélok között Grönland északkeleti peremét is elérheti a hajó.

Az expedíciós szállodahajó hossza 150 méter, szélessége 28 méter, merülése 10 méter, 135 kabinjában 270, a sarki vizekre kíváncsi vendéget lehet elszállásolni. Nincsen szó tehát túl nagy járműről, ezek az adatok – a szélességet és a merülést kivéve – akár egy dunai szállodahajóra is jellemzőek lehetnének. Annál nagyobb a kihívás, hogy a hajó a jéggel megküzdjön, viszonylag kevés utasán pedig ne hatalmasodjon el a magány érzése a sarki tengereken. Ez alapján azt is megérthetjük, hogy mit keres a hajón egy üvegezett télikert.

A hajót ellátták minden földi jóval, amit a korábbi expedíciókon résztvevők még nem élvezhettek (forrás: travelweekly.com)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek