Százhárom év után találták meg az első ausztrál tengeralattjáró maradványait

iho/hajózás   ·   2017.12.26. 09:00
ausztralia_tengeralattjaro_roncs_kislid

Hová tűnt az AE1-es? Több mint száz éven át nem volt válasz erre a kérdésre, ám ez most változni látszik. Ausztrália haditengerészetének egy sötét pontjára világítanak rá a roncsok, amelyeket most fedeztek fel, háromszáz méteres mélységben a Csendes-óceánon.

A holland tengerfenék-felmérő hajó felvételei a roncsról (forrás: Reuters)

A tengeralattjáróról az utolsó hír 1914 szeptemberében érkezett, akkor látták utoljára a Pápua-Új-Guineához tartozó Újbritannia-sziget partjai előtt. A harmincöt fős személyzet ausztrál, új-zélandi és brit tagokból állt. Az elmúlt évtizedekben tucatnyi expedíció kísérelte meg, hogy az eltűnt tengeralattjáró nyomára akadjon – sikertelenül. Most azonban Marise Payne védelmi miniszter végre sikert jelenthet: csupán két nappal egy új keresőexpedíció tervezett elrajtolása előtt, a Duke of York-sziget előtti tengerfenéken sikerült azonosítani a roncsot, egy holland tengeri felmérőhajó segítségével.

Az AE1-es eltűnése az ausztrál haditengerszet első vesztesége, sőt, egyáltalán az egész szövetséges haderő első elvesztett tengeralattjárója volt az első világháborúban. Payne szavaival: az ausztrál haditengerészet legrégibb rejtélye oldódik meg éppen. Az ausztrál kormány most megkísérli a kapcsolatfelvételt az egykori legénységi tagok leszármazottaival, és Pápua-Új-Guineával is szeretne megállapodni egy emlékhely kialakításáról.

Az eltűnés pontos okai még nem ismertek, de a roncsok alapján közelebb lehet majd jutni a megoldáshoz. A sziget lakói annakidején egy tengeri szörny felbukkanásáról beszéltek, amely amilyen gyorsan kiemelkedett a habokból, olyan gyorsan el is tűnt újra. Mindmáig abból lehet kiindulni, hogy a tengeralattjáró vesztét nem ellenséges támadás okozta, mert annakidején csupán egy kisebb német hajó tartózkodott a közelben. Mivel az eltűnés óta semmiféle roncsdarabot, holttestet, vagy olajnyomokat nem találtak, a szakértők abból indulnak ki, hogy a hajó sértetlenül, egyben süllyedt el. A legvalószínűbb feltevés, hogy korallzátonynak ütközött, és emiatt lyukadtak ki a merülőtartályok. A roncs pontosabb viszgálata után erre a kérdésre is választ kaphatunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek