Szegedi tömegközlekedés: elkerülni az összeomlást

MTI   ·   2012.03.19. 15:29

A Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) ügyvezető igazgatója szerint át kell alakítani a város közlekedési hálózatát, mert a rendszer a jelenlegi támogatás mellett fenntarthatatlan; Tóth István Tibor közleményében azt is megállapította, önmagában még ez is kevés ahhoz, hogy ne omoljon össze a város közösségi közlekedése és ne menjen csődbe a közlekedési vállalat.
Az ügyvezető igazgató tájékoztatás szerint a baj sokkal nagyobb, mint azt Szeged város polgárai gondolnák. Ennek ellenére a kft. olyan megoldási javaslatokon dolgozik, amelyek lehetőséget teremtenek a cég talpon maradására.

Tóth István Tibor a közleményben felidézte: a város közgyűlése a legutóbbi ülésen - Botka László polgármester előterjesztése alapján - elfogadta a város költségvetését. Ennek alapján az SZKT számára világossá vált, hogy nem lesz könnyű helyzete 2012-ben sem. Tavaly - a megelőző nyolc év kormányzása és a társaság előző ügyvezetésének hanyag magatartása miatt - 500 millió forintot kellett kigazdálkodniuk - írta az ügyvezető.

"Az idei év egyik nagy feladata ismételten az lenne, hogy újabb 300 millió forintot spóroljunk" – hívta fel a figyelmet Tóth István Tibor, hozzátéve: úgy vélik, tavaly minden olyan megtakarítási intézkedést meghoztak, amit a jelenlegi rendszer működési keretei között lehetett. S bár több dologban kérték a polgármester és a tulajdonos önkormányzat segítségét a múlt évben is, kéréseik nem találtak meghallgatásra.

Mint írta: a jelenlegi rendszer, a jelenlegi támogatás mellett egyértelműen és mindenki számára nyilvánvalóan fenntarthatatlan. Ezért kell átalakítani, racionalizálni Szeged közlekedési hálózatát, ami önmagában kevés ahhoz, hogy Szeged város közösségi közlekedése és a Szegedi Közlekedési Kft. biztonsággal működni tudjon, a dolgozók munkahelyei ne kerüljenek veszélybe, ne omoljon össze Szeged város közösségi közlekedése és ne menjen csődbe a közlekedési vállalat.

Kapcsolódó hírek