Személyautó kontra Regio Swinger

iho/vasút   ·   2011.09.20. 18:04

A Chemnitz—Leipzig vonal (RE6) 3736-os vonata Lauterbach mellett balesetet szenvedett. A félsorompóval biztosított útátjárón álló autóba ütközött a két 612-es dízelmotorvonatból álló járat első része, és leborult a sínekről. A hátsó két kocsi is siklott, de a pályán maradt állva. (a Sächsische Zeitung képgalériája)

A személyautó különös módon került a sínre: vezetője kiszállt, hogy az elhaladó vonatot megtekintse. Közben egy hátulról érkező kisteherautó nem fékezett időben, így a sínekre lökte az autót, amelyet a vonat roncshalmazzá változtatott. A vonaton ötven ember sérült, kilenc közülük súlyosan. A tűzoltók és a műszaki mentéssel foglalkozó Technisches Hilfswerk tagjai mellett mentőhelikopter és több mentőautó dolgozott a baleseti helyszínen.

Az egyvágányú vonalon jelenleg vágányzár van, vonatpótló autóbuszok bevetése mellett. Szászország azonban nemhiába rendelkezik Európa egyik legsűrűbb vasúti hálózatával, így átszállással is lehetséges a szakasz kikerülése. Chemnitz—Leipzig utazás például Zwickaun keresztül is lehetséges.

Rájár a rúd az útvonal 612-eseire: 2009 decemberében a laza csavarok miatt megereszkedett hajtáslánc okozott siklást. Egy évvel később pedig kényszerfékezés következett menet közbeni szétkapcsolódás miatt.

Kapcsolódó hírek