Szénszálas metrószerelvényt állítanak forgalomba a kínaiak

iho/vasút   ·   2024.07.21. 08:40
crrc_szenszalasmetro

A Cetrovo 1.0 Carbon Star Express elnevezésű, hatkocsis vonat kocsiszekrényei, forgóvázai és más teherhordó szerkezetei is kompozit szénszálakból készültek.

A gyártó CRRC Qingdao Sifang szerint a technológia az acélnál ötször erősebb, ráadásul a szerelvény össztömege tizenegy, az energiafelhasználás pedig hét százalékkal alacsonyabb.

A nagyközönségnek a napokban bemutatott vonat gyári tesztelése a napokban fejeződött be, és várhatóan még az éven forgalomba is áll a tízmillió lakosú Csingtao nagyváros egyes vonalán.

A metrószerelvényt GoA4-es szintű automatizálási rendszerrel látták el, mely vezető nélkül is akár száznegyven kilométer per órás sebességű közlekedést engedélyez, a CRRC SmartCare rendszere pedig a karbantartási költségeket csökkenti a vonat teljes élettartama során.

A CRRC Qingdao Sifang a 2018-as berlini InnoTrans szakkiállításon és -vásáron mutatta be a szénszálas metrókocsik prototípusát – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünk forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek