Szentgyörgyi centenárium: a méltó ünneplésért

Hochstein András   ·   2015.04.09. 08:45
cim2

Egy olvasónk kérte segítségünket felhívása közreadásával, aki úgy gondolta: Szentgyörgyi Dezső, a második világháború magyar ásza, a valaha volt legnevesebb közforgalmi pilóták egyike, akinek életútjával portálunk is foglalkozott, és aki 1971-ben a tragikus koppenhágai Il-18-as baleset során vesztette életét, születésének századik évfordulóján megérdemli a méltó megemlékezést. Legyen a „lovagpilótának” emléktáblája: ennek finanszírozására szervez díszvacsorát.

2015 jelentős éve a magyar katonai és polgári repülésnek. Idén lenne 100 esztendős az a pilóta, aki a legtöbb légigyőzelmet aratta a II. világháborúban a legendás „Puma” század tagjaként.

  • Aki nem csak társai szeretetét és tiszteletét, de az ellenfelek nagyrabecsülését is kivívta.
  • Aki a II. világháború legkeményebb időszakában is megőrizte emberségét.
  • Akinek soha nem az ember, hanem a gép, a technika volt az ellenfele.
  • Aki igazi lovagként viselkedve, ha már legyőzte az ellenfelet, soha nem törekedett annak elpusztítására.
  • Aki egyenlőtlen küzdelembe csak akkor ment bele, ha az ránézve volt hátrányos.

Szentgyörgyi balról, egy Re-2000-es előtt

  • Aki elengedte azt a gépet, amely nem tudott harcolni, s ha úgy alakult vigyázott a legyőzött gép pilótájára.
  • Akire bajtársai végtelenül büszkék voltak és felnéztek rá.
  • Akit egyformán kedvelt előljáró, bajtárs, beosztott...
  • Aki a háború után is egyenes gerinccel viselte a megpróbáltatásokat.
  • Aki a polgári repülésben is legenda lett.
  • Aki megfertőzte családját a repülés szeretetével, s jóformán nincs olyan nap, hogy a világ valamely pontján ne lenne egy családtag a levegőben.
  • Akit sajnos 1971-ben elhagyott legendás szerencséje, de aki akkor is mindent megpróbált, hogy a rábízott utasokat megmentse.

Akinek nevét mindenki, aki szereti a repülést, jól ismeri!

Ő Szentgyörgyi Dezső, a legendás Messerschmitt és Maszovlet/Malév-pilóta.

  • Akit már közforgalmi pilótaként, amikor egy IL-18-as géppel Londonba repült, katonai tiszteletadással fogadott egykori ellenfele.
  • Akit, amikor mi, magyarok, megtagadtuk, orosz nyomásra vettek fel a Maszovlethez.
  • És akinek nevét 1990. április 28. óta büszkén viselik az utódok, a Kecskeméti MH.59. repülőbázis.

Ez alkalomból a Hadtörténeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Kecskeméti MH.59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis közös kiállításon mutatja be a bázis névadóját.

2015. április 28-án a bázis napján felavatják Szentgyörgyi Dezső repülőzászlós bronz emléktábláját, amelyet az ország egyik legnevesebb szobrászművésze Kutas László készít. A tábla bronz féldombormű, rajta Szentgyörgyi Dezső és a háttérben egy Messerschmitt Bf 109-es.

Az Emléktábla minimális HM-támogatással, civil összefogással készül. Ezért kérjük minden repülést szerető cég, magánszemély támogatását, hogy erről a kivételes emberről méltóképp megemlékezhessünk.

2015. április 25-én szombaton jótékonysági vacsorát szervezünk Budapesten, a Stefánia úti HM Kulturális Központban, ahol az elkészült Emléktáblát is kiállítjuk. A vacsorán részt vesz ifjabb Szentgyörgyi Dezső, valamint Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, Szentgyörgyi Dezső fia, illetve egykori bajtársai, Kutas László szobrászművész.

A rendezvény fővédnöke – ez még szervezés alatt, de egyaránt fölkértük Áder János köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt és Hende Csaba honvédelmi minisztert is.

A részletekről, a vacsora- és támogatói jegyekről a Puma század parancsnokánál, Kálló Sándornál lehet érdeklődni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek