Szép öreg gép kényszerleszállása – videó!

iho   ·   2014.08.02. 08:45
cim

A brit Királyi Haditengerészet bázisán, Cornwallban tartották a hagyományos Culdrose repülőnapot, amelyen idén a szép repülések közepette egy szép és túlságosan izgalmasra sikerült leszállás lett a fő attrakció. A Royal Navy Historic Flight, az a Yoeviltonban működő civil szervezet, amely a haditengerészeti gépek megóvását és repülőképes állapotba hozását tűzte ki céljául, legszebb gépét is elküldte a bemutatóra, a háború utáni brit tengerészeti repülés egyik alaptípusát, a Royal Navy utolsó dugattyús típusát.

A felhajtható szárnyú, hordozó-szolgálatra készült Hawker Sea Fury a dugattyús-motoros katonai korszak egyik utolsó remek típusa volt, ráadásul ez a példány oktató változatban épült, két üléssel.

Sea Fury egykor, szolgálatban: felszállás a fedélzetről

A Culdrose-i bemutató felénél azonban fehér füstcsík jelent meg a motorburkolat alól, ami annak a jele volt, hogy a gép hidraulika-rendszere ment tönkre, amely többek közt a futókibocsátásért is felelős. A gép pilótája, Chris Gotke, egykori Harrier-pilóta, aki csapatszolgálata után berepülőként is dolgozott, azonnal engedélyt kért és kapott a leszállásra, a mentőegységek készenlétben várták a gépet. A pilóta megpróbált simán leszállni vele, de amint ez a felvételen látható, a jobb futó visszacsuklott. Egyes kommentelők szerint ez a pilóta hibája volt, aki későn nyitotta a futót, de más információk szerint a visszacsuklás is a hidraulika-problémával volt összefüggésbe hozható, de nem biztos, hogy a pilóta tudatában volt annak, hogy a futóval is gond lesz földetéréskor.

A jobb futó feladja<br>(fotó: Richard Weldon)

Az iho/repülés által megkérdezett szakértő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy, mint amint egyes híradások erre is kitérnek, a motorral vagy/és a légcsavarral is gond volt, emiatt a gép „lendületből” tudott csak behelyezkedni. Azért nyitott a pilóta közvetlenül földetérés előtt futót, mert nem akarta, hogy korábban nőjjön meg túlságosan a gép légellenállása, és emiatt esetleg veszélyesen lecsökkenjen a sebessége. Az átesésnél jobb a hasraszállás, ez lehetett a logikája a pilótának.

A gép végül is forgó légcsavarral a hasán csúszott végig, szerencsére, vagy talán a pilóta végső döntése eredményeképp, nem a szilárd burkolatú pályán, hanem mellette, a füves részen, a pálya nézőktől távolabbi oldalán. A gép nem gyulladt ki, és amint látható, a pilóta is sértetlenül vészelte át a balesetet. Amint Gotke alezredes kiugrott a kabinból, a nézők spontán tapsba kezdtek. A légibemutatót azonban az incidens után leállították.

Érdekes, hogy a Royal Navy Historic Flight egy korábbi Sea Fury típusú gépét 1989-ben ugyancsak hidraulika-hiba miatt vesztette el, szerencsére akkor sem esett baja a pilótának. Az első hírek szerint azonban ez a kétüléses gép javítható, de az szinte biztos, hogy a következő két évben nem lesz láthatja a nagyközönség.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek