Szerb matrózokat tart fogságban a jég a Dunán

Andrassew Dávid Igor   ·   2012.02.16. 18:00
szerbkicsi

Ökológiai katasztrófát okozhat a Duna szendrői (Smederevo) szakaszán, hogy öt napja ötven hajó vesztegel a jég fogságában. Ezeken összesen kétszáz tonna tüzelőanyag, ezer tonna kőolaj és háromezer tonna műtrágya várja a sorsát – erről Nenad Jocić, a rendkívüli helyzetet felügyelő megbízott számolt be a szerb Kurirnak.

Komoly gondot jelent, hogy több hajó nincs lehorgonyozva, azokat a jég tartja. Ez vészhelyzetet okozhat, ha megindul az olvadás. Néhány kivételtől eltekintve a hajók legénységei már elhagyták a járműveket.

Élelmet és gyógyszert visznek a jég fogságába került szerb matrózoknak<br />(fotó: http://www.kurir-info.rs)

Anatolij Hazanjec, a „Kamenec Podolski” ukrán tolóhajó kapitánya arról számolt be, hogy hajójuk kétszáz méterre a parttól akadt el, lehorgonyozni nem tudtak. A tizenegy fős legénység egy részét kimentették, a kapitánynak és négy matróznak csónakkal sikerült partra vergődnie.

Nem mindenkinek sikerült a menekülés. A parttól háromszáz méterre elakadt két szerb tankhajóról nem sikerült kimenteni az összesen tizenhárom fős legénységet. Számukra a rendőrség helikopterekkel szállított élelmet és gyógyszereket.

Kapcsolódó hírek