Szerbia új légitársaságot akar, de nincs pénz és vevő

iho/repülés   ·   2012.10.23. 19:46
cim

Szerbia új légitársaságot alapítana a veszteséges JAT Airways romjain. Mint ahogy arról az Internatonal Aviation News  beszámol, a belgrádi kormány Airbusok lízingelésében nyújtana segítséget az új hordozó megteremtéséhez.

Mladjan Dinkics pénzügyminiszter egy belgrádi lapnak nyilatkozva elmondta: a társaság 140 millió dollár értékben kapna kormánygaranciát 12 új gép lízingeléséhez egyenesen az Airbustól.

Megoldás lenne a JAT eladása egy megfelelő befektetőnek, ezügyben a pénzügyminiszter legutóbb Dubajban tárgyalt, e verzió szerint az állami Etihad vásárolna részesedést a légitársaságban és venné át a garanciákat. Azonban ehhez is szükség lenne előzőleg a légitársaság megreformálására. A pénzügyminiszter nyilatkozatában azt érzékeltette, hogy az új JAT-ról és a flotta megújításáról mindenképp kormánydöntés szükséges.

(fotók: JAT Airways)

Márciusban a JAT számára a kormány 10 millió eurós kölcsönt nyújtott a sürgős fizetnivalók fedezésére, előző évben pedig 51,5 milliós hitelt nyújtott a kabinet a flotta megújítására.

Szerbia költségvetési hiánya 6,2 százalék, eladósodása közelíti a GDP hatvan százalékát. Ebben a helyzetben a kormányzat elsősorban a JAT eladásában érdekelt, mert a társaság tavaly 3,2 milliárd dínár, azaz 27 millió euró veszteséget termelt. Két éve két légitársaságnál próbálkoztak a JAT eladásával, de sem a Turkish Airways, sem a Baltic Aviation nem vitte végig a tranzakciót, a JAT értékesítésére kiírt árverés pedig érdeklődők hiányában fulladt kudarcba.

Múlt hónapban a szerb kormány állítása szerint küldöttei az AirAsia képviselőivel folytattak megbeszéléseket, a malajziai társaság azonban tagadja, hogy érdeklődne a JAT megvásárlása iránt.

A JAT jelenlegi flottája 4 légcsavaros-gázturbinás ATR 72-200-asból és nyolc Classic Boeing 737-300-asból áll, 8 Airbus A319-es megrendeltként szerepel az adatbázisban.

Kapcsolódó hírek