Szerda: Lufthansa-sztrájk, nem lesznek budapesti járatok

iho/repülés   ·   2022.07.26. 18:40
1000x563_333158

A légitársaság sokallja a szakszervezet 9,5 százalékos követelését, az érdekvédelem a túlterhelést és a járvány miatti bérstoppot kifogásolja.

Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, München és Berlin: gyakorlatilag a legfontosabb német repülőterek forgalmát bénítja szerdán és csütörtökön a Lufthansa földi személyzetének sztrájkja, ami természetesen alaposan összekuszálja az amúgy is nehézségekkel küszködő európai légiközlekedést.

A munkabeszüntetés szerda hajnalban 3.45-kor kezdődik és csütörtök reggel hat óráig tart, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen leállás hatásait a menetrendre még napokig lehet érezni.

A sztrájk oka a bérezés. A légitársaság korábbi ajánlata úgy szólt, hogy az alkalmazottak havi fizetését 2022 hátralévő idejében havi 150 euróval emelik, majd 2023 január elsejétől további száz euróval, júliustól pedig két százalékkal, aszerint, hogyan alakul a légitársaság bevétele.

A német Ver.di szakszervezet viszont általános kilenc és fél százalékos emelést akar, mert ennél kisebb nem kompenzálja az inflációt. A Lufthansa HR-főnöke elsősorban nem is a követelés nagyságát emelte ki, hanem azt, hogy a szakszervezet mindössze két nap tárgyalás után utasította el az igazgatóság ajánlatát és jelentette be a leállást, a társaság tehát nem készülhetett fel időben a helyzetre. Michael Niggemann a cég ajánlatát magasnak és kiegyensúlyozottnak minősítette a covid-válság utáni problémák és a világgazdaság bizonytalan kilátásai tükrében.

Christine Behle, a Ver.di elnökhelyettese viszont a munkaerőhiány miatti túlterheltséget hozta fel, a magas inflációt, és a járvány miatti bércsökkentéseket hozta fel. A mintegy húszezernyi alkalmazott leállása más légitársaságokat is nehéz helyzetbe hozhat, amelyek földi kiszolgálását a Lufthansa végzi. A tárgyalások augusztus elején folytatódnak.

A légitársaság legtöbb szerdai járatát törölte, így a budapestieket is, vagyis kimarad négy frankfurti és három müncheni járatpár. A Lufthansa javasolja, hogy az aznapra szóló jegyek tulajdonosai először érdeklődjenek és csak akkor jöjjenek ki a repülőtérre, ha van alternatív lehetőségük. A törölt járatok utasaival a Lufthansa veszi fel a kapcsolatot a foglaláskor megadott telefonszámon de figyelmeztet, hogy a jelenlegi helyzetben, a nyári szezon csúcsán nem lesz egyszerű megoldást találni, a belföldi vonalakon igénybe lehet venni a vasúttársaság szolgáltatásait, az esetleges költségekről, akár szállodázásról, mindenki tartsa meg a számláit a későbbi kártalanításra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek