Szerdán meneszthetik a BKK vezérét

iho.hu   ·   2019.01.19. 13:45
daboczy_bkk_kislid

Az elektronikus jegyrendszer körüli huzavona, a projekt súlyának téves értelmezése és időveszteség miatt még november végén jelentette be Tarlós István főpolgármester, hogy kezdeményezni fogja a BKK vezérigazgatójának felmentését pozíciójából. Most már hivatalosan is meglépte ezt, miután beterjesztette a Dabóczi Kálmán elbocsátásáról és Nemesdy Ervin kinevezéséről szóló előterjesztését a fővárosi közgyűlés szerdán esedékes ülésének anyagai közé.

Ha a közgyűlés megszavazza az előterjesztést, Dabóczi Kálmán munkaviszonyát felmondással szüntetik meg. A felmondási időszak február 27-éig tartana és a távozó vezérigazgató egyhavi illetményének megfelelő végkielégítést kapna. Dabóczi helyére Tarlós Nemesdy Ervint javasolja kinevezni egymillió-hatszázezer forintos havi fizetéssel továbbá 360 ezer forintos igazgatósági tagsági díjazással. Egyes vélemények szerint Nemesdy feladata nem lenne más, mint a BKK felszámolása.

Nemesdy viszont nem feltétlenül élvezi a fővárosi közgyűlés kormánypárti polgármestereinek bizalmát. A baloldali kormány idején a Viadom Zrt., aminek Nemesdy a gazdasági igazgatója volt, a szocialista kormány favoritja volt az autópálya-építkezéseknél. Emiatt még nem teljesen biztos, hogy ha a kerületi polgármesterek megszavazzák is Dabóczi menesztését, egy füst alatt a közgyűlés dönt Nemesdy kinevezéséről is. A Magyar Narancs információja szerint Nemesdy kiválasztásában legfőképpen az motiválta Tarlóst, hogy az édesapja, Nemesdy Ervin tanította őt a műegyetemen.

Az első beléptetőkapuk sajtóbemutatója a Deák téren 2017. augusztusában (fotó: Kemsei Zoltán)

A német Scheidt und Bachmannnal még Vitézy Dávid kötött a BKK nevében szerződést az elektronikus jegyrendszer gépeinek leszállítására 2014-ben. November végén a BKK igazgatósága azonnali határidővel felmondta az elektronikus jegyrendszer kiépítésére és üzemeltetésére kötött szerződést. A felmondás hivatalos indoka a szállító megfelelő bankgarancia nyújtásával kapcsolatos szerződésszegése. A BKK által leszerződött és menedzselt projekttel kapcsolatos problémákról Tarlós István főpolgármestert nem tájékoztatták. Tarlós a probléma hosszú időn át tartó elhallgatása miatt kezdeményezte Dabóczi menesztését.

Mindeközben a Kálvin téren és a II. János Pál pápa téren engedélyezett beléptetőkapuk után a 4-es metró Keleti pályaudvarnál lévő végállomására is engedélyezték a beléptetőkapuk telepítését a pro Montel Zrt-nek. Tarlós István decemberben azt nyilatkozta, hogy az elektronikus jegyrendszert a fővárosi az állammal közösen fejezi be, ami által az jobb lesz, mint lett volna.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek