Szerdától ismét jár a Zselici csühögő

MTI/iho   ·   2024.04.30. 08:55
almamellek

Az Almamellék és Sasrét között hat kilométeren át kanyargó népszerű turistalátványosság május elsejétől egészen őszig menetrend szerint közlekedik.

Az Almamelléki Állami Erdei Vasút fenntartója, a Mecsekerdő Zrt. közleménye szerint szerdától várják az utasokat a Zselici csühögő erdei kisvasút ingázó szerelvényei Baranya északkeleti részén. A kisvasút néhány év kihagyás után egy átfogó, 346 millió forintos kormányzati támogatással megvalósult pálya- és járműrekonstrukció után 2023 tavaszán indult újra.

Az Almamellék és Sasrét között futó több mint százhúsz éves vasútvonal teljes körű felújítása méltó szimbóluma a régió gazdag erdei és történelmi örökségének. A pálya, a járműpark és az állomások megújítása mellett Almamelléken a vasúttörténeti bemutatóhely kiegészült a környék egykori birtokosa, Biedermann Rezső korát megidéző interaktív kiállítással.

Május 11-én pedig ismét megrendezik a Kisvasúti napot: ekkor az almamelléki állomáson a Biedermannok öröksége című kiállítást lehet megtekinteni, Sasréten pedig gyermekszínházi előadás, a solymászbemutató, íjászat, arcfestés és a buborékfúvás is lesz.

A hat kilométeres szakaszon mintegy huszonöt percen át kanyargó szerelvényeivel a Zselici csühögő az ország két hatszáz milliméteres nyomtávú kisvasútjának egyike; a másik a Börzsönyben, Kemencén található. Története a huszadik század elejére nyúlik vissza: az 1900-ban épült Kaposvár –Szigetvár vasútvonalhoz Biedermann Rezső egy évvel később építtetett keskeny nyomközű vasútvonalat.

Az egykor Almamelléket, Lukafát és Sasrétet összekötő hálózat elsősorban az itt kitermelt fa nagyvasúthoz való szállítására szolgált, de komoly személyforgalmat is lebonyolított, például a környékbeli gyerekek ezzel közlekedtek a Sasréten létrehozott iskolába.

A Kaposvár–Szigetvár vasútvonal megszüntetésével a kisvasút is veszített jelentőségéből, gazdasági funkciója 1991-ben megszűnt, de a Sasréti Erdei Iskola miatt jelentős turistaforgalmat kezelt, éppen ezért újították fel az utóbbi években.

A turistalátványosság menetrendjéről, illetve a jegyárakról a www.mecsekerdo.hu oldalon lehet tájékozódni.

(Nyitókép forrása: Almamelléki Kisvasút Facebook-oldala)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek