Szerencsés és jól végrehajtott kényszerleszállás az autópályán

iho   ·   2016.05.30. 14:39
cim

Az iho.hu értesülése szerint a gépet szét kell szedni ahhoz, hogy elvigyék az autópályáról, a műszakiak már a nhelyszínen vannak és megkezdték a munkát.

Korábban írtuk:

A jelek szerint a sávlezárás okozta dugó volt a legkomolyabb következménye egy kényszerleszállásnak, amit a HA-IGS lajstromjelű Cessna 152-es hajtott végre az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszán Budaörsnél, a kifelé vezető oldalon.

(fotók: nol.hu, Veres Zsolt)

A gép pilótája a Budaörsi repülőtérről való érintéses átstartolás után észlelte, hogy a motor teljesítménye csökken, és úgy ítélte, hogy nagyobb kockázat megpróbálni visszaérni a repülőtérre, mint letenni a gépet az autópályán. A sikeres landolás után utasával (növendékével) a gépet kitólta a szélső sávba, a rendőrök pedig hamarosan megjelentek és elterelték a forgalmat.

A kényszerleszállás során sérülés nem történt, a gépben sem esett kár.

Egy a helyszínen készült videón az látszik, hogy a gép még saját erejéből gurul az autópálya szélére.

A NOL-hu értesülései szerint a  géppel tehát nem az elkső felszállást hajtották végre, hanem már többször gyakorolták az úgynevezett touch-and-go manővert, amikor a leszálló gépet újra gyorsítják és megállás nélkül ismét elemelkednek a pályáról.

(fotó: MTI, Mihádák Zoltán)

A feladatot a növendék hajtotta végre, de amikor a motor teljesítménye csökkent, és mindössze száz méter magasan voltak, az oktató vette át a gép vezetését, és amint a rendőrségi térképvázlatból is kivehető, gyakorlatilag szinte pontosan a 27-es pálya tengelyében szállt a pályára, nem kockáztatva, hogy egy esetleges forduló közben elfogy a gép sebessége és a Cessna lecsúszik a fordulóból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Ne mássz a vonat tetejére, életveszélyes és tilos!

MÁV/iho   ·   2024.03.20. 09:00

Ismét egy fiatal életébe került Budaörsön, hogy vasútüzemi területen illegálisan felmászott egy mozdony tetejére, ahol a 25 ezer voltos felsővezeték közelében halálos áramütést szenvedett. A MÁV újból és újból kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos!

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.