Szibériai légi katasztrófa: leállított ATR-ek

iho/repülés   ·   2012.04.04. 09:36
cim2

Az UTAir leállította ATR-72-200-as típusú gépeinek repülését azután, hogy amint az iho.hu beszámolt róla, hétfő reggel egy ilyen repülőgépe zuhant le nem sokkal a tjumenyi felszállás után, a katasztrófának 31 halálos áldozata volt.

A légitársaság elnöke, Andrej Martizov közleményében kijelenti: a cég továbbra is bízik a típus technikai állapotában, de a vizsgálat lezárásáig a földön tartja három  ATR-72-200-asát, elsősorban „pszichológiai megfontolásokból”, és frissen gyártott és forgalomba állított 500-asokkal pótolja őket. A légitársaságnak a 200-asokon kívül 15 ATR-72-500-asa van.

A gépek leállítása azért érdekes fejlemény, mert a hatóság eddigi vizsgálata szerint a gép fedélzeti berendezései, legalábbis a hajtóművek a pályától 2,5 kilométerre történt becsapódásig rendben működtek.

Miközben a szakmai fórumokon továbbra is a jegesedést sejtik a baleset mögött, az orosz hatóság most azt mondja, hogy noha a repülőgépet a felszállás előtt a repülőtéren valóban nem jégtelenítették, a vizsgálók nem hiszik, hogy a jegesedés hozzájárult volna a katasztrófa bekövetkezéséhez.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.