Szigetelni vagy nem szigetelni, melyik mennyibe kerül?

iho   ·   2019.07.20. 02:42

(x)

A megkérdezettek 85%-a, habár tisztában van vele, hogy egy modern hőszigetelési rendszer segítségével akár 30-50%-al is csökkenteni tudná a fűtéssel kapcsolatos költségeit, mégis túlságosan magasnak gondolja a megvalósítás árát ahhoz, hogy egyáltalán fontolóra vegye ezt a lépést.

Rövid bejegyzésünkben tehát annak járunk utána, hogy a szigetelés vagy a nem szigetelés jelenti-e a költséghatékonyabb megoldást.

Röviden a fűtéssel kapcsolatos ráfordításokról

A magyar családok 34%-a 20 és 30 ezer forintot kénytelen havi szinten a fűtésre kifizetni, 21% pedig még ennél is többet kell, hogy erre a célra áldozzon. Ezt az összeget már nyugodtan nevezhetjük komolyabb tehernek a családi kasszát illetően.

Ahogy azt már fentebb említettük, korszerű megoldásokkal ezek a költségek nagymértékben lefaraghatók. Az ebbe az irányba nyitó háztartások 36%-ban szigeteléssel, 32%-ban a nyílászárók cseréje által, és 32%-ban energiatakarékos izzók alkalmazásának útján tesznek lépéseket a ráfordítások minimalizálása érdekében.

Joggal merül fel a kérdés, hogy egy ilyen jellegű beruházás milyen nagyságrendű pénzösszeggel jár.

Mekkora ráfordítandó összeget igényel a fűtésszámla csökkentése?

Amennyiben 100, illetve 300 ezer forintnyi összeg áll rendelkezésre az energiamegtakarító beruházás megvalósítására, az kényelmesen fedezni fogja a tetőtér teljes szigetelését. Már ezzel a lépéssel 25% nyerhető a rezsin.

Hozzávetőlegesen 500 és 700 ezer forint közötti ráfordítással pedig akár havi 30-40%-nyi költségcsökkentést is meg tudunk valósítani.

Ami a megtérülést illeti, nem árt észben tartani, hogy már az épület funkcionális területenként történő szigetelésével is tudunk komolyabb eredményeket elérni. Nagy átlagban a tetőtér szigetelésére ruházott pénzösszeg 2-4 év, míg a homlokzat teljes hőszigetelése 7-8 év leforgása alatt teljesen megtérül.

Hogyan tudjuk csökkenteni a fűtésszámlát?

Hogyha egy komolyabb beruházásra jelen pillanatban nem áll rendelkezésre elegendő anyagi forrás, akkor célszerű első körben a meleg bent tartására koncentrálni.

Egyébként a fent említett felmérésben résztvevők 73%-a döntött az ingatlan szigetelése mellett. Emellett 62% cserélte ki vagy szigetelte a nyílászárókat, míg egy jelentős hányad a fűtési rendszer korszerűsítetésében, illetve egyedi hőmennyiségmérő órák felszereltetésében látta a megoldást.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy habár ezek az energiamegtakarító beruházások első ránézésre ugyan költségesnek tűnhetnek, ettől függetlenül néhány éven belül bőségesen behozzák az árukat.

Kapcsolódó hírek