Szilveszteri ajándék: tavasszal újra indul a Budapest–Toronto!

Maron Szilárd Ákos   ·   2021.12.30. 09:00
rouge_hangar_2

Dreamlinerek repülik az Air Canada Rouge járatait, a LOT után újabb észak-atlanti nyitás-bejelentés.

Újraindul az Air Canada Toronto–Budapest vonala a 2022-es nyári menetrendi időszakban, derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott információkból.

Az elmúlt években is volt lehetőség repülni a két város között, de a világjárvány a légiközlekedést igen erősen átalakította, emiatt 2020–21-ben nem volt közvetlen járat Torontóba.

A társaság korábban 767-esekkel repült Budapestre

A 2019-es nyári menetrend szerint még az Air Canada Rouge, a kanadai nemzeti légitársaság charter leányvállalata repülte a járatot szélestörzsű Boeing 767-esekkel. A társaság életében azonban 2020. június másodikán lezárult egy időszak, akkor vonták ki az utolsó Boeing 767-est a flottából.

2022-ben tehát más típus repül Budapestre is, jönnek a Dreamlinerek, azok közül is az alaptípushoz képest hosszabb törzsű, nagyobb kapacitású 9-esek.

Az anyatársaság 787-9-ese (fotók: Air Canada)

A 282 ülőhely helyett mostantól 298 lesz elérhető, a két osztály helyett három közül választhatnak a leendő utasok. Modern, tágas kabin, elektromosan sötétíthető ablakok, kedvezőbb kabinnyomás, új világítási rendszer és sok más, az utaskomfortot javító megoldást érzékelhetnek az új típuson a fedélzeten lévők.

A járatok menetrendje a következőképpen alakul (helyi idő szerint):

AC1014 / Toronto–Budapest (érkezés másnap!) 20:50–11:15 // Boeing 787-9
AC1015 / Budapest–Toronto 13:00–16:25 // Boeing 787-9

A torontói járat töltöttsége indokolja a nagyobb Dreamliner beállítását

Az Air Canada ebben a formában új lesz Budapesten, hiszen eddig nem járt menetrendszerűen a „mainline” légitársaság.

A repülőgépek heti háromszor fognak repülni a két város között, kedden, csütörtökön és szombaton, 2022. május 3-ától október 27-éig. Ha az utasok száma indokolja, akkor 2023-ban az Air Canada egész évben repülhet Budapestre, közölte a légitársaság.

Mint az a járatnyitáskor is elhangzott, a kanadai légi összeköttetés elsősorban az ottani nagy magyar diaszpóra miatt fontos, és a kereskedelmi-idegenforgalmi kapcsolatok mellett ez teszi indokolttá a nagyobb kapacitású szélestörzsű beállítását a vonalra: Kanadában 310 ezer magyar él, ebből Torontóban 53 ezer. Emellett a gépek javarésze bőven hozott és vitt árut is a padlószint alatti rakodótérben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.