Szlovák MiG-ek védik majd a cseh légteret?

MTI   ·   2012.09.27. 10:00
cim

Nem kizárt, hogy a szlovák hadsereg vadászgépei fogják védeni Csehország légterét, ha a cseh és a svéd tárgyaló feleknek nem sikerül megegyezniük a Gripen típusú vadászgépek bérletének meghosszabbításáról. Cseh és szlovák szakértők már vizsgálják ennek a lehetőségnek a jogi feltételeit – írja a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap.

A cseh kormány nem elégedett azokkal a feltételekkel, amelyeket Svédország szabott a vadászgépek bérlésének meghosszabbítására.

A magyar Gripenek további, kedvezményes bérléséről már megállapodtak a felek <br>(fotók: Kelecsényi István)

Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tíz évre 14 darab Gripen vadászgépet 19,6 milliárd koronáért (mintegy 210 milliárd forint). A mostani tárgyalások ennek a szerződésnek a meghosszabbításáról folynak. Prága szeretne kevesebbet fizetni, de Stockholm egyelőre nem hajlandó csökkenteni a bérleti díjat.

Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter egy hete úgy nyilatkozott: ha a feleknek most sem sikerülne megegyezniük, a cseh kormány két-három évre egy átmeneti bérleti szerződést kötne, majd új pályázatot írna ki a vadászgépek beszerzésére. Az új pályázat feltételeinek vázlatát a cseh kormány november végéig szeretné elkészíteni.

A prágai sajtó már korábban úgy értesült: ha Svédország ebbe az átmeneti időszakba sem menne bele, akkor a csehek megpróbálnának megegyezni a szlovákokkal, hogy szlovák gépek védjék egy ideig a cseh légteret. A téma Robert Fico legutóbbi prágai tárgyalásain állítólag már napirenden volt. A szlovák légierő MiG–29-es orosz vadászgépekkel rendelkezik.

A szlovák légierő egyik MiG-29-ese: őrjáraton Csehország felett?

Ami a cseh hadsereget és magát a cseh légvédelmi erőket illeti, a Lidové Noviny azt írja, hogy a katonák mindenképpen azt szeretnék, ha maradhatnának a Gripenek. Svédországon kívül Csehország, Magyarország, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld hadserege használ JAS–39 Gripen típusú vadászgépeket.

Mint arról az iho/hu beszámolt, Magyarország már megegyezett a svéd partnerrel a Gripenek további lízingjéről. A szerződés szerint, amit Hende Csaba írt alá Svédországban, az eddigi 16 800 órányi repülési időt 32 800 órára módosítják a tízéves átütemezés okán, ez a majdnem kétszeres repülési idő kevesebb mint 50 százalékos többletkiadással jár majd, ezen túl a költség immár a kiképzést is tartalmazza.

A szerződés abban is módosul, hogy 2026-ig bármikor lehetővé válik a tulajdonjog megszerzése a gépekre. E változás tükrében a honvédelmi tárca bruttó 63 milliárd, azaz nettó 49,5 milliárd forintot takaríthat meg. Ezzel a lépéssel 2026-ig biztosítottá vált Magyarország légterének védelme, sőt, a későbbiekben az az elképzelés is napvilágot látott, hogy az ugyancsak harcigép-beszerzéssel bajlódó Szlovénia légterét is a magyar légierő Gripenjei védjék.

Kapcsolódó hírek