Szófiai metrókocsikat újít fel a Metrovagonmas

iho/vasút   ·   2019.07.04. 12:00
400px_szofia_metro

A bolgár főváros metróközlekedéséért felelős Szofijszki Metropoliten és a Metrovagonmas (MVM) még 2018 decemberében kötött megállapodást, mely értelmében az orosz vállalat 2019 során két négykocsis, 81-717.4/714.4 sorozatú szerelvényt korszerűsít. A kontraktus opcionálisan további negyven kocsi, vagyis tíz szerelvény felújítását is lehetővé teszi, ha a bolgárok igényt tartanának rá. A beruházáshoz a Metrovagonmas a legapróbb részletekbe menően kidolgozza a felújítási projektet.

A Metrovagonmas két, a cég által gyártott metrószerelvényt újít fel a szófiai metró részére, további tíz vonat korszerűsítése pedig opcionális (fotó: Metrovagonmas)

Az MVM és a Szofijszki Metropoliten már a szófiai metró 1998. januári megnyitása óta együttműködik, mivel a hálózaton jelenleg közlekedő több mint százötven metrókocsit jelentő ötvenkét szerelvényt egytől egyig a Metrovagonmas építette meg, különböző években és különböző üzemekben. A legutolsót 2012 szeptemberében vették át.

A két vonalból álló szófiai metróhálózat kereken negyven kilométert tesz ki. A normál nyomtávú pálya összesen harmincöt állomást szolgál ki: a huszonnyolc kilométer hosszúra nyúló egyes vonalon huszonhárom, a 2012-ben megnyitott, tizenkét kilométeres kettes vonalon tizenkét megálló található. Mindkét vonal összes megállója akadálymentesített. A betáplálás harmadik sínről történik, 825 voltos egyenáramról. A legnagyobb üzemi sebesség nyolcvan kilométer per óra, a szerelvények átlagsebessége negyven kilométer per óra körül alakul. A szolgáltatást naponta körülbelül háromszázötvenezer utas veszi igénybe.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek