Szombaton felavatják a bajai hajómalmot

iho/hajózás   ·   2018.05.09. 11:15
baja_hajomalom_sugovica_kislid

A csónakok Nepomuki Szent János szobrát kísérik az úszó lampionokkal díszített Sugovicán, az úgynevezett Jánoska-eresztés alkalmából avatják fel és mutatják be a tizenegy éve készülő hajómalmot.

Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a hajómalmon a munkák áprilisban is folytak, a fém-hajótest faborítást kapott. Visszatértek az erdélyi mesteremberek is, akik a lapátok egyes elemei mellett a malomház belső terét szerelték fel, miközben a helyiek a járópallók és a korlát elkészítésén dolgoztak. A gyergyóiak az őrlőszerkezet beszerelését követően az ajándékba hozott és a fenékben elhelyezett villanymotorral a malom működését is bemutatták.

A hajómalom végleges kikötőhelye a Dunán még nem készült el, így a szerkezet a Sugovicán áll, annak ereje azonban nem elegendő a hajómalom kerekeinek meghajtására.

Az elkészült hajómalom a Sugovicán (képek forrása: hajozas.hu)

Valaha a térségben száz malom őrölte a Bácska gabonáját, csak a Duna Baját érintő három kilométeres szakaszán ötvenegy hajómalom működött, megélhetést biztosítva malomtulajdonosoknak, molnároknak, kereskedőknek, akik egészen Bécsig vitték a kiváló minőségű lisztet. A dunai molnárhagyományok felélesztésére 2007-ben egyesületet hoztak létre, és egy régi hajómalom tanulmányozása alapján kezdtek neki a több mint tíz éve tartó munkának.

Palik Vera a jövőt is vázolta: a hajómalomban heti egy alkalommal fognak őrölni, a lisztet pedig – amelyet emberi fogyasztásra nem ajánlanak – kis zacskóban, ajándékként lehet majd hazavinni. A magyarországi vízimolnárok örökségét bemutató vízi múzeum a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig az egyetlen olyan működő hajómalom lesz a Dunán, amelyet a folyó sodrása hajt – tette hozzá.

A tervek szerint, ha elkészül a dunai kikötő, a hajómalom kerekét leeresztik, és végre a Duna vize forgathatja az őrlőszerkezetet. A hajót úgy alakították ki, hogy amikor a malom éppen nem üzemel, a kereket felemelik a víz fölé, hogy láthatóvá váljon. A régi időkben ugyanis a Bajához közeli hajómalmok az időjárástól függően március vagy április végéig a Sugovicán teleltek, majd október végéig a Dunán működtek.

A hajómalom építés közben

A Türr István Múzeum az egykori hajómalmokat és fejlődésüket bemutató fotókiállítással készül az avatásra,  lesz a témával kapcsolatos előadás is.  Az átadási ünnepségre a hajómalom építési munkálatainak egyes állomásait bemutató képeslapsorozatot is kiadtak, a Magyar Posta pedig egyedi bélyeget tervezett. Az igazi ritkaságnak számító halmotívumos bélyeg és leporelló megvásárlásával a hajómalom működtetése támogatható.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek