Szmogriadó a fővárosban

MTI   ·   2011.11.16. 07:53

A tájékoztatási fokozatban már elrendelt avar és kerti hulladék nyílt téri égetési tilalmának fenntartása mellett 2011. november 17-én reggel hat órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén. A Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, további intézkedésig.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Szépjuhászné útja–Budakeszi út–Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Nagyrét utca–Máriaremetei út–Hidegkúti út–Budapest közigazgatási határa.

Csütörtöktől kevesebb autó lehet a fővárosi utakon<br>(fotó: Majrovits Csilla)

Tarlós István felkérte a lakosságot, figyeljék a csütörtök reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelentsen. A főpolgármester önkorlátozásra is felszólította a légszennyezőket, kérve az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – üzemeltetésének, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának lehetőség szerinti mérséklését.

A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke 2011. november 14-én a főváros öt, 2011. november 15-én az összes mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket. Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon az időjárásban javulás nem várható, ezért a jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el, ami visszavonásig érvényes.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el vagy haladhatja meg.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.