Sztrájkbizottság alakult a BKK-nál

MTI   ·   2012.10.29. 16:27

Jáger István, a sztrájkbizottság alelnöke elmondta: nyáron kezdődtek meg a tárgyalások a BKK-nál a kollektív szerződésről (KSZ), de ezek még nem zárultak le. November elsejétől viszont hatályát veszti az átmeneti foglalkoztatási megállapodás. Ennek értelmében a munka törvénykönyve szerinti foglalkoztatás lép életbe, ami az alelnök szerint sem a BKK-nak, sem a munkavállalóknak nem kedvező.     

A sztrájkbizottság megalakításával a szakszervezetek célja, hogy felhívja a munkáltató figyelmét minderre, valamint elősegítse a tárgyalások megkezdését. A sztrájk nem cél, de akár erre is sor kerülhet, legkorábban november második felében – fogalmazott Jáger István. Hozzátette, hogy ebben mintegy 1100 ember lenne érintett, ők főleg a végrehajtói területen dolgoznak: pénztárosok, jegyárusok, ellenőrök, forgalomirányítók.     

A sztrájkbizottságnak meg kell várnia a munkáltató reagálását, ezt követően munkaügyi vita kezdődik. Egy esetleges sztrájknál a BKV-tól eltérően nem kell megállapodni a még elégséges szolgáltatásról, mert a BKK nem közszolgáltató cég – fejtette ki Jáger István.

Kapcsolódó hírek