Születésnap a levegőben

iho/repülés   ·   2012.12.04. 08:00
100eves_cim

Nem nagy ügy, felszállásra készülődik egy nyugat-virginiai kis reptéren, Martinsburgben egy Evektor SportStar típusú kis kétüléses kis gép, majd elkapaszkodik. Következik néhány looping, majd egy-két más műrepülő figura, aztán igen délcegen végrehajtott, igen alacsony és gyors áthúzások, végül pedig egy szépen végrehajtott sima leszállás: mi van ebben rendkívüli? Csak csupán az alkalom és a pilóta életkora.

Ezzel a kellemes repüléssel Thomas Guy Reynolds a századik születésnapját ünnepelte családja és barátai körében, utóbbiak nagyrészt szintén saját kisebb-nagyobb gépükkel érkeztek a repülőtérre.

A szülinapi repülés során, mint általában mostanság, ha felszáll, Bart Rogers nevű kollégája ül a másik ülésben, azonban rendszerint, mint ahogy ez alkalommal is, Rogers csak a tájban  gyönyörködik, nem nyúl semmihez. Elmondása szerint Reynolds nagyszerű pilóta, pontosan és határozottan kezeli a kormányokat.

Reynolds minden bizonnyal a legidősebb, szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilóta Nyugat-Virginiában, de feltehetően a régióban is, és a világon sincs épp túl sok százéves repülőgépvezető. A helyi The Journal tudósítása szerint az öregúr igen elégedetten kászálódott ki a kabinból, mondván, finom volt a levegő, tiszta volt az ég és enyhe volt a szél.

A századik születésnapját ilymód ünneplő férfiú meglehetősen tevékeny életet élt, tanított iskolában, saját tévé- és rádiószerelő vállalkozása volt, majd egy a reptéren működő repülőműszaki cégnél dolgozott. Életében először 1929-ben járt a levegőben egy Ford Trimotor utasaként, 1943-ban már ő alapította a helyi Civil Air Patrol szervezetet, az amerikai magánpilóták hálózatát, akik rendkívüli helyzetekben a maguk gépével és pilótatudásával önként vesznek részt közfeladatok teljesítésében, például egy katasztrófa utáni segélyszállításban, eltűnt személyek felkutatásában, vagy bármiben, amit végre tudnak hajtani és amivel segíthetnek.

Kilencvenharmadik születésnapját egy ejtőernyős ugrással ünnepelte, most „csak” repült. Szerencsésnek tartja magát, hogy megteheti, mert a repülés élvezetet nyújt a számára, megnyugtatja, úgyhogy 101-edik születésnapját is hasonlóképp szeretné ünnepelni.

Kapcsolódó hírek