Tønsberg:<br>az év hajója 2011-ben

iho/hajózás   ·   2012.06.14. 13:00
120614_tonsberg-kiskep

A japán hajómérnökök egyesülete (JASNOE, azaz Japan Society of Naval Architects and Ocean Engineers) a norvég központú Wilh. Wilhelmsen 74 ezer tonnás óceánjárójának ítélte oda az „év hajója 2011” címet. A Tønsberget 2011 márciusában adták át Nagaszakiban. Ezzel a gyártó MHI hajógyár immáron hatodik alkalommal kapta meg a díjat – a japán szakminisztérium által szponzorált kitüntetést előszeretettel adományozzák japán gyártóknak.

A Tønsberg a világ legnagyobb Ro-Ro, azaz járműszállító (Roll on–Roll off) hajója. Hossza 265 méter, szélessége 32 méter, magassága a hajófenék és a felső fedélzet között 33 méter. Az óriás nemcsak hagyományos kamionok befogadására, hanem túlméretes szállítmányok, vasúti kocsik és építőgépek fuvarozására is alkalmas. A raktér optimális kihasználása érdekében a hajó kilenc szintje közül három függőleges irányban mozgatható – írja a World Maritime News.

Környezetvédelmi és gazdasági megfontolásból a Tønsberg energiagazdálkodását számítógépek vezérlik, a ballasztvíz fertőtlenítéséről innovatív berendezések gondoskodnak, a motorokból távozó hőt újrahasznosítják.

Kapcsolódó hírek