Tailstrike Japánban, rossz emlékekkel

iho/repülés   ·   2012.04.04. 20:00
jal_tailstrike2cim

Komoly tailstrike-sérülést szenvedett Tokió Haneda repülőtéren a JAL japán légitársaság egy Boeing 777-200ER típusú repülőgépe. A JA701J lajstromjelű szélestörzsű gép Sanghajból érkezett, és a leszállás utolsó fázisában a kapitány átstartolás mellett döntött, ekkor következett be a tailstrike, vagyis ekkor ért a Boeing farokrésze a pályához, és mintegy hét méter hosszan hagyott nyomot a betonon.

A légitársaság szóvivője szerint a kapitány azért startolt át, mert úgy érezte, a gép nem fogott rendesen betont az első kísérletkor. A második leszállási próbálkozás már símán ment, a fedélzeten lévő 296 utas közül illetve a 12 főnyi személyzetből senki sem sérült meg.

(fotó: Micha Lueck, airport-data.com)

A szóvivő szerint a balesetnek minősülő repülőesemény során nemcsak a gép törzsének borítása, hanem a törzs hátsó nyomástartó válaszfala is megsérült. A kúp-alakú szerkezetei elem zárja le a hermetizált utaskabint a gép farokrészénél.

Ez a típusú gépsérülés Japánban egy másik, tragikus repülőbaleset emlékét idézi fel. 1985 augusztus 12-én szintén a Japan Airlines egy Boeing 747-ese a Tokió-Osaka belföldi járat gépeként felszállás után 12 perccel elveszítette függőleges vezérsíkja egy részét, és a Jumbo irányíthatatlanná vált, a pilóták még jó ideig hősiesen próbáltak eljutni a legközelebbi pályáig, de végül a hegyek között lezuhantak.

(grafika: wikipedia.com)

A fedélzeten tartózkodók közül 520-an vesztették életüket, és mindössze négyen élték túl a balesetet, ez volt a repüléstörténet legtöbb áldozatot követelő, egyetlen gépet érintő eseménye, ennél több halottja csak a tenerifei ütközésnek volt. A vizsgálat szerint a katasztrófa azért következett be, azért tört el a gép farokrésze a levegőben, mert egy korábbi tailstrike-baleset után helytelenül javították ki a hátsó nyomástartó elemet.

Mint akkor beszámoltunk róla, a Malévnak is volt tavaly tailstrike-balesete, a már nem működő légitársaság egyik Boeing 737-ese, a HA-LOC lajstromjelű 00-asa sérült meg Görögországban leszállás közben, szerencsére ennek a balesetnek sem voltak sérültjei.

Kapcsolódó hírek