Támogatja az EU a török–bolgár vasútvonalat

iho/vasút   ·   2017.12.06. 13:05
400px_bulgaria

Az Európai Unió teljes mértékben támogatja a Törökországot Bulgáriával összekötő vasútvonal befejezését – jelentette be a napokban a török közlekedési miniszter Ahmet Arslan, valamint Violeta Bulc uniós közlekedési biztos az EU és Törökország között Brüsszelben megtartott magas szintű közlekedési párbeszédet követően.

Bulgáriában már megújult a TEN-T hálózat részének számító, Görögország és Törökország felé vezető Plovdiv–Szvilengrad fővonal. A törökországi folytatást most uniós segítséggel építenék ki (fotó: skyscrapercity.com)

A közlekedési biztos elmondta: a beruházás egyértelműen európai hozzáadott értéket képvisel, és fontos szerepet tölt be az Európa és Ázsia között Törökországon át megvalósuló távolsági összeköttetésben. A közlekedési miniszter kiemelte: mind Törökország, mind pedig az Európai Unió elkötelezett a projekt befejezése mellett, melyből az Ázsiával kapcsolatban álló összes uniós tagország profitálhat. A felek egy úgynevezett „pozitív programot” is létrehoztak a további együttműködés érdekében.

A munkálatok várhatóan már 2018-ban meg is kezdődhetnek. Ha a beruházás elkészül, Törökország Bulgárián keresztül közvetlenül fog kapcsolódni a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) vasúthálózatához. A vasútvonal építését még 2008-ban, uniós támogatással kezdték el, a TEN-T terv részeként – számol be a Railway Pro.

Bulgáriában a bolgár–török határátmenetig vezető, nemzetközi jelentőségű pálya az elmúlt évek során újult meg: 2013-ban adták át a Szvilengrad és a török határnál fekvő Kapitan Andrejevo település közötti, tizenkilenc kilométer hosszú vasúti pályát, a Görögország és Törökország felé vezető Plovdiv–Dimitrovgrad–Szvilengrad fővonalat pedig tíz év alatt, 2016-ra korszerűsítették.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek