Tannkosh Tannheimben: óriási fly-in óriáslátogatóval

Daka Olga   ·   2011.08.26. 11:45
Clipboard02_cimkep

A németországi Tannheim repülőterén zajlik Európa legnagyobb évenkénti repülőtalálkozója. Az idei épp pénteken kezdődött, vasárnapig tart, és szokás szerint óriási közönséget, rengeteg gépet és sokezernyi pilótanépséget vonz.

Nem sok olyan nyilvános reptér van Németországban, mint ez: 1976 óta a Dolderer család saját vállalkozása, Maxé és Helgáé. Ma már gyermekeik, Verena és Matthias is besegítenek.

Ilyen Tannheim-Tannkosh, amikor iderepül Európa

(Matthias Dolderer és Nigel Lamb „őrizte” Besenyei Pétert a levegőben, amikor egy Red Bull verseny előtt motorhiba miatt Péter annyira lelassult, hogy kétséges volt, eléri-e a közeli repülőteret. Nem érte el, a motor leállt. Péter egy szántásban ért földet, a gépe a puha talajon átvágódott. Lamb előreszáguldott segítségért, Matthias pedig addig körözött Péter fölött, míg „kiásta” magát, és integetéssel jelezte: jól van.)

A tannheimi repülőtér a német ultrakönnyű repülés bölcsője. Hivatalosan itt engedélyezték először az UL-forgalmat, valamint létesítették az első német könnyűgépes repülőiskolát 1982-ben. Azóta a helyzet sokat változott: a reptér ma 73 repülőgép otthona, közülük csak 40 ultralight.

Kisgépes sobanállás

1993-ban rendeztek itt először találkozót ebben a kategóriában, amit aztán követett a többi, évente egyre nagyobb létszámmal. A programok egyre bővültek, az érdeklődés gyarapodott, a résztvevők száma szintén, míg végül már szó sem volt arról, hogy csak ultrakönnyűek repüljenek. A tannheimi találkozókon ma már mindenféle gép előfordul: oldtimerek, műrepülők, vitorlázók, régi háborús gépek, siklóernyősök, ejtőernyősök és folytathatnám. Csak két szám összehasonlításul: 1998-ban 100 gép érkezett, 2007-ben már 1000, és így tovább.

És hogy még szenzációsabb legyen a történet, az ultrakönnyű gépek bölcsőjéhez az idei találkozón ellátogat az ultranehéz is: szombaton helyi idő szerint 15.45.re várják a legnagyobb polgári utasszállító repülőgép, az Airbus A-380-as látogatását. Persze bőven megjósolhatjuk, hogy füves reptér lévén, ez a látogatás egynéhány látványos áthúzás lesz, nem leszállás.

Az idei tannkoshi parkolási rend

A Tannkosh nevet tehát hiába keresed a térképen. 2003-ban egy jeles repülőújság szerkesztője némi humorral, de nagyon is jogosan összeszőtte Tannheim és Oskhosh nevét, azóta mindenki még jobban tudja, mire számíthat, ha egy olyan találkozóra érkezik, mint ami most zajlik Németországban.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Jönnek vissza az óriások!

iho/repülés   ·   2022.06.30. 09:00

A járvány óta több, mint száz A380-ast állítottak ismét forgalomba. Sir Tim Clark: legyen az új típus kétszer akkora, mint a Superjumbo, de legyen könnyebb, gyorsabb, olcsóbban és tisztábban üzemeltethető…