Tarlós: a HÉV-vonalakat a MÁV-ra kell bízni

iho/vasút   ·   2013.01.07. 08:37

Ahogy a BKV-s elővárosi buszok üzemeltetését a Volánra, a Budapest határát átlépő HÉV-ek működtetését a MÁV-ra kell bízni – közölte a Magyar Nemzettel Tarlós István főpolgármester. A százezreket érintő közlekedési ügyről január végén tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés.

Még a héten tárgyalást kezdeményezek Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternél a főváros környéki BKV-járatok ügyében – mondta Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester a Magyar Nemzet kérdésére leszögezte: semmilyen személyes sértettséget nem érez, hogy az agglomerációs BKV-buszok átvételéről a tárca felsőbb szintű egyeztetés nélkül, közleményben hirdette ki a „rapid” döntést. Szerinte a közlekedésért is felelős minisztérium intézkedése logikus, ésszerű, a feladatok átvállalásával az állam pedig további jelentős segítséget ad a fővárosi önkormányzat és a BKV működtetéséhez.

– A Budapest és Szentendre, Ráckeve, Gödöllő, valamint Csömör között közlekedő HÉV-vonalak működtetése szintén állami feladat. Amennyiben a hatályos személyszállítási törvény és az uniós előírások „belső szolgáltatónak” minősítik a BKV-t, akkor ez nemcsak az agglomerációs buszokra, hanem a kötött pályás járművekre, azaz a főváros közigazgatási határát átlépő HÉV-ekre is vonatkozik – fűzte hozzá. A lap kérdésére, hogy ha a buszok a Volánhoz kerülnek, az érintett elővárosi vasútvonalakat a MÁV vegye-e át, a főpolgármester igennel válaszolt.

Mint arról az iho.hu részletesen beszámolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hivatalosan múlt pénteken a kormányzati portálon hozta nyilvánosságra, hogy 2013. május elsejétől a BKV helyett a Volánbusz végzi a fővárosból kilenc agglomerációs településre – Budakeszire, Budaörsre, Diósdra, Gyálra, Nagykovácsiba, Pécelre, Solymárra, Szigetszentmiklósra és Törökbálintra – közlekedő autóbuszjáratok üzemeltetését. Az NFM szakértői vizsgálat alapján azt állította, hogy a szolgáltatás minősége az eddigieknél kevesebb járművel is megoldható, ugyanakkor új buszok beszerzésére már kiírták a közbeszerzési eljárásokat.

A tárca az iho.hu kérdéseire adott válaszában jelezte: az új járművek már megindított beszerzése várhatóan csak az idei év második felében zárulhat le, az autóbuszok megérkezéséig tartó átmeneti időszakban ezért a közlekedés bérleti konstrukcióban beszerzett járművekkel valósulhat meg.

Ugyancsak az iho.hu kérdésére a BKK kifejtette: az ügyben további, igen alapos szakmai egyeztetéseket tart  szükségesnek, amelyekbe be kell vonni az érintett településeket is.

Kapcsolódó hírek