Tarom: szerkezeti átalakítások a kormány segélykölcsönéért

MTI   ·   2020.02.25. 18:00
cim

A Tarom a szerkezeti átalakítási terveiről kedden adott ki közleményt, amelyben közölte, hogy az uniós végrehajtó szerv hétfőn jóváhagyta a román kormány által a vállalatnak január közepén megítélt 37 millió euró segélykölcsönt. E nélkül a vállalat nem tudta volna fedezni kiadásait és csődbe ment volna. Az Európai Bizottság hozzájárult a segélykölcsön folyósításához, elfogadva, hogy a légi társaság olyan célpontok felé működtet járatokat, ahol csak a Taromnak vannak járatai, ezért közérdekű szolgáltatásai vannak, illetve felborulna a romániai légi közlekedési piac, amennyiben az állami társaság beszüntetné tevékenységét.

A román kormánytól kap 37 millió eurós gyorskölcsönt a Tarom, melynek fejében szerkezeti átalakításokat kell végrehajtania (kép forrása: Tarom, Facebook)

A Tarom a szerkezeti átalakítás végrehajtásához újabb hitelt fog felvenni, de erről még nem közöltek részleteket. A cél az, hogy három éven belül a légi társaság korszerű és versenyképes vállalat legyen, amely elsősorban az ügyfelek igényeit szolgálja ki.

Az 1954-ben alapított Tarom ötven célállomásra közlekedtet járatokat, flottája 23 repülőgépből áll, amelyek egy része elavult. 2018-ban 2,7 millió utast szállított a romániai járatain és ezzel a harmadik a piacvezető WizzAir és a BlueAir diszkont légi társaságok mögött. Tavaly a vállalatnak 1 milliárd 38 millió lej (96,3 milliárd forint) árbevétel mellett 182 millió 770 ezer lej (12,7 milliárd forint) vesztesége volt. 2020-ban 171 millió 370 ezer lej veszteségre számítanak 1 milliárd 510 millió lej árbevétel mellett. A Tarom legutóbb 2007-ben könyvelt el nyereséget, a vállalat alkalmazottainak száma eléri az ezerkilencszázat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek