Távvezérlésű váróteremzárást vezettek be a csehek

Korcsmáros Gábor   ·   2023.07.12. 09:00
drkplq47

Kamerarendszert is felszereltek, ha esetleg valaki bent ragadna, az őrzővédő szolgálat munkatársai a helyszínre sietnek, kinyitják a várótermet. 

Egy új távvezérlésű vasútállomás-üzemeltető rendszert kezdenek bevezetni Csehországban. Négy morvasziléziai vasútállomáson (Skrochovice, Děhylov, Louky nad Olší és Dětřichov nad Bystřicí) a vasútállomásokat üzemeltető vállalat (Správa železnic) megbízásából a Securitas ČR őrzővédő szolgálat távvezérléssel nyitja és zárja a várótermeket. Egy adott időpontban automatikusan bezárják, majd másnap reggel ugyanúgy egy adott időpontban kinyitják a felvételi épületeket. Kamerarendszert is telepítettek, így az őrzővédő szolgálat központi irodájában egy monitoron keresztül mindent látnak a munkatársak. 

Az utasokat hangosbemondón keresztül figyelmeztetik a zárás időpontjának közeledtére, a várótermet pedig egy diszpécser távolról, kamera segítségével ellenőrzi a zárás előtt. Arra az esetre, ha valaki a váróteremben felejtene valamit, az állomás ajtaján található a vezérlőterem telefonszáma, amely bármikor kinyithatja és újra bezárhatja az ajtót távolról. Ha esetleg valaki benn ragadna a váróteremben, arra egy mozgásérzékelő figyelmezteti az irányítóközpontot, és ugyanígy távolról kinyithatják a termet. Az automatikus ajtónyitó műszaki hibája esetén egy mozgó egységet küldenek ki a helyszínre, hogy kijuttassák az utast. 

Egyre több vasúti állomáson szeretnék bevezetni a távvezérlésű nyitvatartási rendszert, főleg az olyan vasútállomásokon, ahol már nincs aktívan jelen vasúti alkalmazott. Ez a megoldás költséghatékony is, és egyben lehetővé teszi a váróterem, vagy az egész vasútállomás épületének folyamatos ellenőrzését. Az első vasútállomás Stráž nad Ohří volt Karlovy Vary közelében, ahol ezt a megoldást letesztelték, így az országban már öt vasútállomáson működik távvezérlés és állandó megfigyelés.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek