Taxistüntetés Budapesten a fix árakért

iho   ·   2013.04.08. 08:24

Figyelemfelhívó demonstrációt tartanak a taxisok 10 órától az Alkotmány utcában. Az Országos Taxis Szövetség és a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete közös közleménye szerint a Városházán beterjesztett fővárosi taxirendelet kapcsán szeretnének ily módon véleményt nyilvánítani. Közölték, a fix, rögzített hatósági árak mielőbbi bevezetése nélkül semmilyen megszorító és szigorító szabályozást nem fogadnak el – olvasható közleményük a Klubrádió weboldalán.

Mint a taxisok írták, a két érdekképviselet évek óta egyeztet és tárgyal a taxiszolgáltatás rendeleti megújítása érdekében a főváros vezetőivel. A legutóbbi egyeztetés után egy merőben új módosító „B” változattal rukkolt elő a rendeletalkotó, amely az eddigi egyeztetésekkel ellentétben ezután sem oldaná meg az alapvető problémákat a rendezetlen piacon, és további anyagi terhek kényszerű vállalására kötelezné a taxisokat.

A „B” változat valószínűsíthetően a GVH állásfoglalása után készült el, amely elzárkózik a fix ár bevezetésétől, annak ellenére, hogy a piac önszabályozó ereje évek óta működésképtelen, és torz módon mozgatja a versenypiacot.

Mivel egy korábbi GVH-állásfoglalás már rögzítette azt, hogy az úgynevezett torz piacon lehetősége van az önkormányzatoknak ilyen és hasonló esetekben a rögzített hatósági ár bevezetésére, ezért kérik a taxisok Tarlós István főpolgármestert: ne engedjen az eddigi határozott állásfoglalásából, a piac védelmében és érdekében vezesse be mielőbb a rögzített hatósági árakat.

A piac önszabályozó képessége mára már működésképtelenné vált a két szervezet szerint szerte a világban, de különösen Európában. Ezért szükséges helyi rendeletekkel a piaci folyamatokba, még ha ideiglenesen is, de beavatkozni.

Kapcsolódó hírek