Taxistüntetés Lengyelországban

MTI   ·   2012.04.17. 09:08

Több száz lengyel taxis tiltakozott hétfőn Varsóban és Krakkóban a szabályozott szakmák számának csökkentése ellen, mert szerintük az igazságügyi tárca törvénytervezete nem veszi figyelembe a valóságot.

A taxisok megkérdőjelezték a kormányzat álláspontját, amely szerint a szabályozások törlésével növelhető a versenyképesség. Véleményük szerint a 150 ezer fős szakma szabályozásának törlésével megnő a szolgáltatók száma, akik a piacon maradáshoz a gépkocsikon fognak spórolni, és ezt ügyfeleik is megsínylik.

A taxisok aggodalmait fokozza, hogy kudarcot vallottak azok a rendelkezések is, amelyek a jogaikat hivatottak védeni: egy március elejétől hatályos jogszabály a licenc nélküli „személyszállítókat” kizárta a piacról, de Krakkóban a szakmai vizsgával nem rendelkező fuvarozók kijátszották a törvényt, és egy hónapja mobil pszichológiai tanácsadásként hirdetik szolgáltatásaikat.

A krakkói tüntetésben 500 sofőr vett részt, lebénítva a helyi közlekedést. Két kilométer hosszú sorban vonultak végig a városon, majd a vajdasági hivatalban a lengyel miniszterelnöknek címzett petíciót nyújtottak be.

Varsóban több tucat taxis tüntetett a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap székháza előtt, ahol a szabályozásról szóló pódiumvitában Jaroslaw Gowin igazságügyi miniszter is részt vett.

A tárcavezető szerint a szabályozott szakmák számának csökkentése pozitívan befolyásolja a szolgáltatások minőségét, mert a gazdaság fejlődését a szabad piac, nem az állami szabályozások serkentik. Kiemelte, hogy a taxisok esetében az önkormányzatok dönthetnének, és ahol szükségesnek látnák a licencek fenntartását, ott továbbra is csak szakmai vizsga alapján lehetne engedélyhez jutni.

Az Európai Unióban Lengyelországban van a legtöbb szabályozott szakma (380). A törvénytervezet csaknem 250 szakma, egyebek között a taxisok, a városi idegenvezetők, a pilóták és a szakmai tanácsadók esetében megszüntetné a vizsgakötelezettséget, vagy megváltoztatná annak szabályait.

Kapcsolódó hírek