Tehervonatok utasai

iho   ·   2016.12.05. 13:45
menekult_rovidlid

Oberaudorf, reggel fél hat: egy 27 éves nigériai férfi ugrik le a tehervonatról, amelynek kiindulóállomása Olaszország. Ő túlélte az egész éjszaka tartó, kemény fagyokkal és menetszéllel súlyosbított utazást. Két órával később Kiefersfeldennél akciózik a rendőrség, a tiroli határnál. Szemtanúk szerint öt afrikai ugrott le egy mozgó tehervonatról. Egy szintén nigériai nőt és két férfit sikerül elfogni, a másik kettő eltűnik.

Október és november folyamán a német szövetségi rendőrség 180 illegális bevándorlót fogott el, akik a tehervonatokon való megbújás életveszélyes módszerét választották. De Tirolon belül is fedeztek már fel menekültcsoportokat, közöttük a legnagyobb fogásnak a Kufsteinnél lefülelt tízfős, illetve múlt kedden Wörgl és Kirchbichl között felfedezett négyfős csoport számít.

Vonatok ellenőrzése Innsbruckban (forrás: zoom.tirol.at)

Múlt hét csütörtöke óta a német rendőrség úgynevezett „súlyponti ellenőrzéseket” tart az érintett útvonalakon. Nemcsak az illegális bevándorlást akarják fékezni, de az egyre szaporodó haláleseteknek is véget akarnak vetni. A Kufsteinen átvezető korridorvonalat emiatt többször lezárták, aminek az ÖBB-nél kevéssé örülnek. Rene Zumtobel szóvivő szerint csak egy nap alatt 11 tehervonat összesen 370 percet késett, ez azon a határon van, ami a kiszámítható vonatközlekedést már veszélyezteti.

Az akció továbbfolytatódik, azzal a céllal, hogy Bajorországon belül már ne váljanak szükségessé további ellenőrzések.

Eközben Ausztriát újabb tragédia rázta meg. Szombat hajnalban a Veronából Wörglbe érkező RoLa-szerelvény lerakodása után a vonaton három áldozatot találtak, akiken az egyik, a vonatról lehaladó teherautó áthaladt. Közülük kettőnek – egy férfinek és egy nőnek – már csak a halálát tudták megállapítani, harmadik társukat Innsbruckban, intenzív osztályon ápolják – túlélésére kevés az esély.

Helyszínelés Wörglben

A testeket a teherautó vezetője már csak azután vette észre, hogy áthaladt rajtuk. Mivel a tehergépkocsik motorjait legalább negyedórával a lerakodás előtt be kell indítani, valamint a kerekek alól az ékeket is el kell távolítani, a menekülteknek elég idő és figyelmeztető jel állt volna rendelkezésükre, hogy menedéküket elhagyják. Ezt nem tették meg, ezért a nyomozóhatóság jelenleg annak lehetőségét vizsgálja, hogy a menetszéllel súlyosbított fagypont alatti hőmérséklet hatására a baleset időpontjában az áldozatok már önkívületi állapotban voltak, illetve meghaltak. Az érintett RoLa-szerelvény „súlyponti ellenőrzésen” nem esett át.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek