Tengaralattjáró és krikettmérkőzés az Északi Sarkon

iho/hajózás   ·   2018.04.22. 08:45
tengeralattjaro_eszaki_sark_kislid

A brit királyi haditengerészet, a Royal Navy HMS Trenchant nevű tengeralattjárója a jégtakarót áttörve a felszínre emelkedett az Északi Sarkon. Ezzel az aktussal beteljesítette küldetését, amelyet az Ice Exercise 2018 nevű gyakorlat keretében hajtott végre, két másik észak-amerikai tengeralattjáróval együtt. Néhány héttel azután, hogy az Alaszka-környéki jégtakarók alatt is áthaladt, a felszínre emelkedéskor 2750 mérföldre – 4950 kilométerre – távolodott el saját bázisától, az Egyesült Királyság-beli Plymouth-tól.

A HMS Trenchant a jégtakaró áttörése után (képek forrása: maritime-executive.com)

A Trenchant küldetéséhez csatlakozott a USS Connecticut és a USS Hartford tengeralattjáró, amelyek a US Navy sarkköri tengeralatti laboratóriumának hajtottak végre teszteket, és küldetésük során összesen ötször emelkedtek a felszínre a jégtakarót áttörve. A kísérletben elsősorban a személyzet alkalmasságát vizsgálták sarkköri viszonyok között.

A gyakorlaton ellenséges tengeralattjárók követését és megtámadását szimulálták, a legénység harckészültségének fenntartása érdekében, de fontos cél volt annak demonstrálása is, hogy a brit és az amerikai haditengerészet biztonsággal uralja a térséget a sarkkörön túl is. A sarkponton történő felmerülést követően a legénység kihasználta a kedvező időjárást egy kirikettmérkőzés lejátszására is.

A brit HMS Trenchant egy Trafalgar osztályú, nukleáris meghajtású tengeralattjáró, amelyet a Vickers-cég épített egy 1983-as flottamegrendelés alapján. A hajót 1986-ban bocsátották vízre és 1989 óta tartozik a flotta kötelékébe. Hadrendből történő kivonását 2019-ben tervezik. A hajó Tomahawk cirkálórakéták felbocsátására alkalmas, fegyverzete öt 533 milliméteres torpedóvető cső, a hajó harminc torpedót hordoz. A 85,4 méter hosszú és 9,8 méter átmérőjű hajótestet a két GEC-gyártmányú gőzturbina 56 kilométer per órás tempóra tudja felgyorsítani.

Krikettmérkőzés az Északi Sarkon

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek